Proiectul USR prin care numirile la ANRE se fac doar cu intervievarea candidaților, adoptat de Camera Deputaților

Proiectul USR prin care numirile la ANRE se fac doar cu intervievarea candidaților, adoptat de Camera Deputaților

Membrii conducerii ANRE vor fi numiți de Parlament doar după audierea în comisiile de specialitate, potrivit proiectului deputatei USR Cristina Prună adoptat astăzi de Camera Deputaților.

Deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a depus două proiecte de modificare și completare a OUG 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Primul dintre ele, adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaților, stabilește ca membrii comitetului de reglementare al ANRE să nu poată fi numiți de Parlament fără să fie audiați de Comisia pentru industrii din Camera Deputaților, respectiv Comisia economică și Comisia pentru energie din Senat. Adică, proiectul repară o greșeală tot repetată în ultimii ani, ultima dată chiar marți, la instalarea în funcția de membru al Comitetului de reglementare al ANRE a lui Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu.

Proiectul stabilește că devin obligatorii audierile în comisii, așa cum sunt interviurile pentru toți cei care vor să ocupe o funcție în economia reală. Obligativitatea audierilor nu îi va împiedica pe reprezentanții vechii clase politice să numească în instituții cheie ale statului, precum ANRE, frați și surori de baroni locali, prieteni, apropiați, oameni care au ca singură calificare un carnet de partid. Dar, măcar, fiind obligatorii aceste audieri, românii vor putea vedea exact cine este trimis în aceste funcții, cine va lua decizii care le va influența traiul de zi cu zi. Vechii politicieni spun mereu că votează și iau decizii în interesul românilor, dar, de fapt, umplu instituțiile statului cu impostori, oameni complet incompetenți pentru posturile respective”, declară deputata USR Cristina Prună.

Al doilea proiect, care vizează controlul parlamentar real asupra ANRE, în locul celui formal din prezent, a fost respins de majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR. Acum, raportul de activitate al ANRE este dezbătut superficial și nu există nicio consecință în cazul respingerii acestuia. Propunerea legislativă a Cristinei Prună vine să corecteze acest neajuns, stabilind că este obligatoriu votul plenului asupra raportului de activitate, iar în cazul respingerii acestuia, membrii conducerii ANRE să fie demiși de Parlament (după modelul CNA, Avocatul Poporului, SRTv și SRR).

În condițiile în care există numeroase semne de întrebare cu privire la modul în care ANRE a luat decizii cu privire la funcționarea pieței de energie, ar fi fost cu atât mai important să existe un control parlamentar real, iar conducerea Autorității să poată fi trasă la răspundere. Însă, tocmai acest lucru nu-și dorește coaliția PSD-PNL-UDMR, care a respins proiectul Cristinei Prună invocând, culmea, implicarea politicului în activitatea ANRE.

Prin argumentele susținute în plen și prin votul dat astăzi, coaliția PSD-PNL-UDMR i-a jignit încă o dată pe români. Au vorbit despre separarea politicului de ANRE în condițiile în care au trimis în conducerea acestei instituții trei foști parlamentari: pe domnul Dumitru Chiriță, care conduce ANRE din 2017, pe domnul Marian Neacșu, făcut între timp secretar general al Guvernului, și pe domnul Alexandru Stănescu, drept consolare pentru că nu a mai prins un mandat de parlamentar. Fără pic de rușine, au vorbit de autonomia ANRE și de separarea de politic tocmai cei care au pus în funcții doar membri cu carnet de partid”, precizează deputata USR Cristina Prună.

Ambele proiecte de lege intră în dezbaterea Senatului, iar USR va lupta pentru ca ele să fie adoptate și să fie adus un strop de normalitate în funcționarea instituțiilor statului.