Senatorul USR Ștefan Pălărie: Tunuri date în pandemie, prejudicii și dosare penale

Senatorul USR Ștefan Pălărie: Tunuri date în pandemie, prejudicii și dosare penale

În contextul verificărilor dispuse de premier la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu privire la achizițiile de teste de salivă, senatorul USR Ștefan Pălărie arată că responsabilitatea aparține și Ministerului Educației și atrage atenția că întregul demers se poate transforma într-o simplă perdea de fum, în timp ce cresc alarmant prejudiciile cauzate bugetului de stat prin tunurile date în timpul pandemiei.

Rușinea legată de #MareaTestare și #MareaAnsamblare a testelor rapide de salivă ambalate vrac și livrate apoi către școli va rămâne o pată pe obrazul Ministerului Educației multă vreme. Dacă îmi mai spune cineva că ONAC și DSU și IGSU s-au ocupat de achiziție (ceea ce este perfect adevărat), le voi spune încă o dată că Ministerul Educației putea să refuze complicitatea la această bătaie de joc acceptând doar teste ambalate individual. Ministerul nu a făcut-o. Consider că a fost o greșeală care va mai rămâne multă vreme în amintirea profesorilor și a părinților din România”, declară senatorul USR Ștefan Pălărie.

Parlamentarul USR atrage atenția că demersul premierului de a trimite Corpul de Control să facă verificări se poate transforma ușor într-o perdea de fum, aruncată pentru a acoperi o problemă reală, și trece în revistă alte controale realizate la ONAC și IGSU de Curtea de Conturi, în anul 2020, controale care au scos la iveală prejudicii consistente și care s-au finalizat cu sesizări adresate organelor de urmărire penală:

1) Departamentul XI / Raport de control nr. 5442/07.07.2020 pct.C.1. – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență IGSU – Abuz in serviciu.

– Prejudiciu estimat: 10.931.460 RON

– Hotărâre plen nr. 455/10.09.2020 – Adresa nr. 41257/16.09.2020

– Organul sesizat: DNA

2) Departamentul II / Raport de control nr.3879/17.07.2020 – Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate – Abuz in serviciu.

– Hotărâre plen nr. 392/06.08.2020

– Organul sesizat: DNA

3) Departamentul XI / Raport de control nr.5442/07.07.2020 pct.A.1 – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență IGSU – Abuz in serviciu.

– Prejudiciu estimat 4.272.180 RON

– Hotărâre plen nr. 455/10.09.2020

– Organul sesizat: DNA

Am dat toate detaliile tocmai pentru ca premierul să se poată interesa direct de aceste dosare. Pentru toate au fost făcute sesizări instituționale către procurorii DNA. Revenind la testele de salivă, prejudiciul statului român poate fi calculat doar de instituțiile abilitate, dar estimarea mea personală este de cel puțin 150 de milioane RON. Adică, cele 27,6 milioane teste din primele 3 loturi ar fi putut fi cumpărate la jumătate din prețul cu care au fost achiziționate. Dacă planul ar fi fost executat în întregime – achiziția tuturor celor 70 de milioane teste cu un buget de aproape 1 miliard lei – prejudiciul ar fi fost de 4 ori mai mare. Și nu mai vorbesc despre sesizările Curții de Conturi către DNA în dosarele UNIFARM (achizițiile guvernului PNL Orban). Și nici despre achizițiile ONAC de seringi pentru campania de vaccinare (evident achiziționate cu transport inclus), seringi care au ajuns să fie transportate de statul român cu avioane militare din Qatar și care au ajuns să coste, prin achiziție centralizată ONAC, mai mult decât dacă ar fi fost cumpărate de spitalele județene”, mai declară senatorul USR Ștefan Pălărie.