Coaliția PSD-PNL-UDMR își bate joc de români împânzind instituții cheie în stat cu sinecuriști

Coaliția PSD-PNL-UDMR își bate joc de români împânzind instituții cheie în stat cu sinecuriști

USR dezaprobă cu fermitate modul rușinos în care coaliția PSD-PNL-UDMR înțelege să guverneze, cu acapararea tuturor instituțiilor cheie din statul român și cu instalarea în posturi importante a unor persoane a căror principală calitate este doar apartenența la partidele la putere. USR nu va gira prin votul său astfel de numiri care reprezintă o sfidare la adresa tuturor românilor de bună credință.

După ce au instalat la șefia Secretariatului General al Guvernului un condamnat penal, PSD, PNL și UDMR vor să pună în comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei pe Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu.

Faptul că acesta nu are nicio legătură cu domeniul pe care se presupune că îl va reglementa contează prea puțin pentru noua coaliție la putere. Lucru transmis, de altfel, cu nonșalanță, chiar de către președintele PSD, care a explicat românilor că a contat în nominalizarea lui Alexandru Stănescu faptul că „este unul dintre foștii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele parlamentare”.

Propunerea PSD este o rușine și o bătaie de joc la adresa românilor. Vedem tot mai des cum foști parlamentari care nu au mai prins un nou mandat sunt numiți în fruntea unor instituții cheie ale statului. Dacă ne uităm la CV-ul domnului Stănescu nu îl recomandă absolut nimic pentru această funcție. Are experiență în Agricultură, nicio legătură cu piața de energie. Reamintesc că vorbim de ANRE, instituție care gestionează o piață de miliarde de euro, piața de energie, și care ar trebui să vegheze la servicii de calitate pentru consumatorii români. Vedem doar ce treabă a făcut ANRE în ultimul an cu liberalizarea pieței de energie. În plus, nu vor fi nici măcar audieri ale celor care candidează pentru posturi în comitetul de reglementare. USR a cerut audieri, dar PSD, PNL, UDMR nu au vrut. Probabil nu vor să se facă de rușine”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Tocmai pentru că recunoaște importanța deosebită a ANRE, USR a depus, la începutul lunii noiembrie, la inițiativa Cristinei Prună, un proiect de lege care stabilește nu doar obligația desfășurării de audieri în Parlament în cazul celor care vizează un post de conducere în Autoritate, dar prevede și că șefii ANRE răspund în fața Parlamentului. Concret, mandatele acestora ar înceta de drept dacă raportul de activitate al instituției primește un vot negativ în plenul Parlamentului. Totodată, dacă nu pun în aplicare deciziile relevante, cu caracter juridic obligatoriu, ale Comisiei Europene și ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei, șefii ANRE ar putea fi revocați din funcție.

În contextul nominalizării lui Alexandru Stănescu pentru comitetul de reglementare al ANRE, USR a solicitat, luni, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, ca proiectul depus de Cristina Prună să fie pus pe ordinea de zi a plenului spre a fi adoptat în regim de urgență, iar noile numiri la ANRE să respecte condiția audierilor parlamentare.

Solicitarea USR a fost respinsă, pentru că noua coaliție la guvernare nu vrea nici criterii clare și proceduri transparente de numire în funcții publice, nici răspundere reală pentru cei care, contra unor remunerații și de peste 10.000 de euro pe lună, conduc instituții cheie nu în beneficiul românilor, ci în beneficiu propriu ori de partid.

Încep să se vadă rezultatele coaliției hoției!