Nouă reușită a delegației USR PLUS la Bruxelles: Nicu Ștefănuță a fost desemnat raportor al Parlamentului European pentru bugetul pe 2023

Nouă reușită a delegației USR PLUS la Bruxelles: Nicu Ștefănuță a fost desemnat raportor al Parlamentului European pentru bugetul pe 2023

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte USR și europarlamentar în cadrul Grupului Renew Europe, a fost desemnat de Parlamentul European raportor general pentru bugetul Uniunii pentru 2023, fiind al doilea român care primește acest dosar în toată istoria UE.

În această calitate, eurodeputatul va negocia cum vor fi cheltuiți banii europeni, care sunt domeniile în care se va investi mai mult și va continua lupta creșterilor bugetare pentru sănătate, schimbări climatice, digitalizare, agricultură, IMM-uri și cercetare.

Toate acestea în contextul în care bugetul pentru 2023 este crucial, fiind anul în care țările membre vor primi cei mai mulți bani din istoria UE – peste 300 de miliarde de euro. 

Numirea sa vine după ce Nicu Ștefănuță a fost în 2021 raportor din partea grupului Renew Europe pentru bugetul pe 2022, reușind să obțină prin negocieri creșteri importante de sume pentru Sănătate, Digitalizare, proiectul educațional Erasmus și Parchetul European.

„Este o victorie uriașă și o onoare de a lucra pe unul dintre cele mai importante dosare pe care un europarlamentar poate să lucreze! Este nu numai o onoare, dar și o responsabilitate majoră de a negocia bugetul Uniunii, mai ales în aceste vremuri când, pentru multe țări, banii europeni sunt soluția pentru a ieși din criză și pentru a face investitiții publice.

România are ca aliat Uniunea Europeană și, în următorii ani, are un potențial enorm de dezvoltare: să-și transforme infrastructura, administrația, să aducă noi locuri de muncă bine plătite. Bugetul Uniunii Europene este despre banii tuturor contribuabililor europeni care trebuie să fie cheltuiți într-un mod cinstit, transparent și eficient”, a declarat europarlamentarul USR.

Nicu Ștefănuță explică de ce va fi nevoie de mai mulți bani europeni pentru România și de ce e important că un român se va ocupa de negocieri:

  • Pentru spitale echipate modern.
  • Pentru redresarea economică a sectoarelor în criză.
  • Pentru tinerii afectați de pandemie.
  • Pentru mediu și orașele sufocate de polare.
  • Pentru izolarea termică a clădirilor.
  • Pentru statul de drept și parchetul european care să garanteze că niciun euro nu va fi furat.

Iar lista nu se va opri aici. 

„Bugetul UE este despre banii tuturor contribuabililor europeni care trebuie să fie cheltuiți într-un mod cinstit, transparent și eficient.

Este o onoare și o responsabilitate imensă față de România și de toate țările membre. Le mulțumesc tuturor colegilor pentru încrederea acordată”, a mai spus Nicu Ștefănuță.