Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată

La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți, o masă rotundă pe tema „Soluții pe termen scurt pentru degrevarea instanțelor de judecată”, prilej de a fi discutate problemele din sistemul judiciar din România, dar și două măsuri pe care USR intenționează să le transpună în proiecte de lege depuse în Parlament.

A fost o dezbatere reală, echilibrată și pe argumente, plecând de la situații din practică. Am discutat oportunitatea a două măsuri în sprijinul degrevării instanțelor de judecată: una se referă la eliminarea susținerilor pe scurt ale părților din cuprinsul hotărârii judecătorești în materie civilă, cealaltă la comunicarea hotărârilor judecătorești pe e-mail. În cazul primei măsuri, a fost un echilibru de idei, unii au arătat că susțin ideea și că este un proiect de mică reformă pe care și-l doresc, alții au exprimat unele îngrijorări. Consiliul Superior al Magistraturii a arătat, la rândul său, printr-un punct de vedere scris, că susține proiectul. A doua măsură s-a bucurat aproape de unanimitate, majoritatea participanților declarând că de abia așteaptă implementarea ei. Dezbaterile nu se opresc aici, a fost doar începutul. Ideile bune se șlefuiesc în timp, trebuie cântărite avantajele și dezavantajele”, declară deputata USR Oana Murariu.

Sistemul judiciar din România are nevoie urgentă de reforme pentru o funcționare eficientă. De ani de zile magistrații, grefierii și personalul auxiliar sunt copleșiți de birocrație, iar cetățenii, din păcate, sunt nemulțumiți când intră în contact cu sistemul judiciar. Ca multe alte domenii din societatea românească, sistemul este sufocat. Chiar dacă va mai trece destulă vreme până când vom adopta următoarele legi ale Justiţiei, sunt câteva măsuri care pot fi adoptate mult mai repede şi care nu necesită modificarea acestor trei legi şi a altor norme, precum Codurile de procedură sau Codurile civil sau penal”, precizează deputatul USR Mihai Badea.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai asociațiilor de magistrați, avocați și grefieri, ai Facultății de Drept, precum și parlamentari de la toate partidele.

Oana Murariu, deputat USR de Cluj și membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a depus și alte proiecte în scopul atingerii unei justiții rapide și echitabile pentru cetățenii români. Cele mai recente datează din septembrie 2021.

Un proiect se referă la motivarea hotărârilor judecătorești în momentul pronunțării, astfel încât cetățenii implicați în procese civile să nu mai fie nevoiți să aștepte luni de zile până să afle argumentele care au condus la soluția decisă de instanță.

Al doilea proiect prevede obligația instanțelor să stabilească intervale orare orientative pentru strigarea cauzelor, astfel încât participanții la procesele civile – avocați, martori, experți sau simpli cetățeni – să nu mai fie nevoiți să aștepte cu orele în sălile de judecată aglomerate.

USR și-a asumat mai multe obiective în campania electorală, inclusiv obiectivul intitulat „Să nu mori cu dreptatea în mână”, care presupune corectarea legilor Justiției, desființarea Secției Speciale, întărirea DNA și DIICOT și implementarea măsurilor necesare pentru ca Justiția să fie funcțională pentru cetățeni, astfel încât aceștia să primească soluții rapide și echitabile, fără să aștepte ani la rând răspunsuri în cele mai simple dosare. Ne vom lupta pentru ca aceste obiective să devină realitate!

Mai multe detalii despre angajamentul USR, AICI.