Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi

Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi

Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumentând însă pentru necesitatea extinderii programului, așa cum a fost asumat, de altfel, de toate partidele parlamentare. Pe lângă amendamentele formulate pentru îmbunătățirea cadrului de desfășurare al programului, deputații USR au arătat și că, dacă ar exista cu adevărat voință politică și interes pentru drepturile copiilor, s-ar găsi cu ușurință finanțare pentru a crește de peste 10 ori numărul beneficiarilor programului-pilot.

Noua coaliție la guvernare ar trebui să aibă în vedere niște cifre pentru viitor. Suma necesară implementării Programului în anul următor depășește cu puțin 46 de milioane de lei, iar de acest program vor beneficia puțin peste 65.000 de elevi din România. În schimb, pensiile speciale ale primarilor, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, dacă nu va fi votat proiectul USR de eliminare a acestora, au un impact bugetar de aproximativ 600 de milioane de lei. Cu această sumă, Programul «Masă caldă în școli» ar ajuta peste 845.000 de elevi din țară și ar trebui să ne gândim că acest program nu ar mai trebui să rămână la stadiul de program-pilot, ci să devină un program pentru toți copiii din România. Nu de alte pensii speciale avem nevoie, ci de o masă caldă pentru fiecare copil aflat în școală, pentru dreptul la educație al copiilor. Principala cauză a abandonului școlar în România este sărăcia, iar un copil flămând nu poate să facă performanță școlară”, a argumentat deputata USR Pollyanna Hangan.

Cu prilejul dezbaterilor asupra OUG 91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, deputații USR au formulat o serie de amendamente menite să îmbunătățească cadrul de desfășurare al programului.

Unul dintre amendamente, formulat de deputatul USR Cătălin Teniță, se referea la înlocuirea, în semestrul II al anului școlar, a școlilor care, pe durata primului semestru, fie s-au retras, fie au refuzat implementarea programului, fie nu au reușit finalizarea procedurilor de atribuire a contractelor pentru asigurarea mesei calde. Amendamentul s-a bazat pe faptul că, anul trecut, aproape o treime din cele 150 de școli selectate s-au aflat în situația aceasta, ceea ce înseamnă că au pierdut masa caldă de la școală circa 20.000 de copii.

Un alt amendament prevedea responsabilitatea Ministerului Educației de a publica, în regim de date deschise, rapoartele întocmite de unitățile-pilot și inspectoratele școlare, precum și raportul final al Ministerului Educației.

Din păcate, amendamentele au fost respinse atât în comisii, cât și în ședința de astăzi a plenului.

Programul „Masă caldă în școli”, introdus în 2016 de Guvernul Cioloș, a contribuit substanțial la îmbunătățirea frecvenței elevilor la cursuri și la reducerea ratei abandonului școlar.