USR coinițiază o propunerea legislativă prin care părinții vaccinați ai copiilor mai mari de 7 ani pot primi concediu plătit

USR coinițiază o propunerea legislativă prin care părinții vaccinați ai copiilor mai mari de 7 ani pot primi concediu plătit

Un grup de parlamentari USRPLUS este printre coinițiatorii propunerii legislative prin intermediul căreia și părinții vaccinați ai copiilor mai mari de 7 ani, infectați cu o boală infectocontagioasă și aflați în carantină sau izolare, pot primi concediu plătit, menită să elimine una dintre inechitățile cadrului legislativ curent.

Propunerea este coinițiată de parlamentarii Irineu Darău, Andrei Miftode și Cosmin Poteraș, din partea USR PLUS, și a primit susținere transpartinică de la următorii coinițiatori: senatorul PNL Gheorghe Carp, senatorul UDMR Atilla László, senatoarea PSD Liliana Sbîrnea. Inițiativa a primit semnăturile a 51 de senatori și deputați.

„Discutăm despre o inițiativă cu un impact social important, care elimină discriminarea la care sunt supuși, în acest caz, și părinții și copiii. Mă bucur să văd că o inițiativă cu real impact pozitiv în lupta împotriva pandemiei și în viața multor familii este sprijinită transpartinic și le mulțumesc colegilor care și-au arătat deschiderea, indiferent de culoarea politică”, a declarat Irineu Darău, Senator USRPLUS.

În prezent, în cazul în care părinții sau aparținătorii sunt vaccinați împotriva Covid-19, fiind astfel imunizați, aceștia nu pot beneficia de niciun fel de concediu pentru îngrijirea minorilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani, carantinați și izolați, întrucât prevederile legale actuale nu prevăd această situație.

„În prezent, reglementările legale în vigoare fac opusul scopului lor, pentru părinții copiilor cu vârste mai mari de 7 ani: subminează dreptul copiilor din acea categorie de vârstă la protecție și îngrijire și, secundar, descurajează vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectați sunt chiar părinții care și-au întărit imunitatea, deja, prin vaccinare. Astfel, aceștia se află în imposibilitatea de a putea beneficia de concediu plătit pentru a-și îngriji copiii minori infectați, cu vârsta de peste 7 ani, prin comparație cu părinții nevaccinați care rămân acasă în carantină, alături de copiii lor. Este rolul nostru să remediem această dublă discriminare”, adaugă Andrei Miftode, Deputat USRPLUS.

Conform normelor curente, posibilitățile din momentul de față sunt:

Copil minor, infectat cu o boală contagioasăAparținător sau părinte nevaccinat împotriva Covid-19 – contact directAparținător sau părinte vaccinat împotriva Covid-19
Vârstă < 7 aniConcediu pentru carantinăConcediu pentru îngrijirea copilului bolnav
Vârstă 7-18 aniConcediu pentru carantinăNu beneficiază nici de concediu pentru îngrijirea concediului bolnav, nici de concediu pentru carantină

“Venim în sprijinul părinților cu copii peste 7 ani, în special copiii care momentan nu au acces la vaccin. COVID este o boală cu evoluție și intensitate imprevizibile. Într-un interval de timp relativ scurt, afecțiunea poate evolua negativ. Copiii infectați au nevoie de supraveghere atentă și de îngrijire din partea părinților, iar cadrul legislativ trebuie să permită acest lucru”, declară Cosmin Poteraș, Senator USRPLUS.

În plus, în prezent, cuantumul brut lunar al indemnizațiilor pentru cele două tipuri de concedii este stabilit în mod diferit:

Tipul concediuluiCuantumul brut lunar al indemnizației
Concediu pentru carantină100% din baza de calcul
Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav85% din baza de calcul

Propunerea legislativă va stipula: „În cazul copilului aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinării sau izolării în condițiile Legii nr.136/2020 și a căror activitate nu poate fi prestată de la domiciliu au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani”.

De asemenea, propunerea inserează și prevederea conform căreia: „Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei prevăzute la art. 26 alin.(14) este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.

Mai multe informații despre stadiul proiectului puteți urmări pe canalele oficiale ale Parlamentului României, la pagina dedicată inițiativei – https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b548&an_cls=2021, precum și pe site-urile www.irineudarau.rowww.andreimiftode.ro și www.cosminpoteras.ro.