Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”

La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.

În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu numai că îi sporește, dar îi și consolidează prin concursuri aranjate care să servească activului de partid.

Claudiu Năsui, deputat și vicepreședinte USR, face public rezultatul concursurilor care încă n-au avut loc, dar al căror „câștigători” sunt deja știuți pentru funcții de conducere în cadrul Ministerului Economiei, care vor beneficia și de pensie specială.

Asta în contextul în care, reamintim, în timpul mandatului său în fruntea instituției, Claudiu Năsui a început o reorganizare care presupunea scăderea numărului de posturi de conducere cu 40%, proces stopat de Virgil Popescu și Florin Cîțu.

Acum, însă, marea Alianță PNL-PSD a trecut la următorul nivel: concursuri trucate.

„În premieră în România, o să dau aici rezultatul concursurilor care n-au avut încă loc, dar al căror „câștigători” sunt deja știuți.

În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate. Este un val de 7 posturi de conducere puse la bătaie. Iată cine le va „câștiga”:

1. Camelia Taină-Sandu va lua postul de director general în cadrul direcției generale ajutor de stat.
  2. Iulia Gabriela Tănase va lua postul de director la direcția relația cu parlamentul, sindicatele și patronatele.
  3. Adrian Duicu va lua postul de director la direcției resurse minerale neenergetice.
  4. Adrian Popescu și Constantin Cleciu vor lua posturile de șef serviciu din direcția de resurse minerale neenergetice.
  5. Radu Cuibus va lua postul de șef serviciu la direcția relația cu parlamentul.
  6. Emanuel Ioana va lua postul de șef serviciu la direcția de apărare. Aici trebuie spus că domnul în cauză a mai „câștigat” deja un concurs făcut pe repede înainte imediat după ce am plecat din minister. Astfel încât va fi și consilier economic, una din cele mai râvnite sinecuri, în ceea ce se numește <<rețeaua externă>>”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook (detalii, aici).

Fostul ministru al Economiei subliniază faptul că „acestea sunt posturi remunerate între 6.000 și 12.000 de euro pe lună în diverse capitale din lume” și reamintește faptul că banii sunt plătiți de statul român, adică tot din taxele și impozitele plătite de contribuabili și că, mai mult, acești bugetari, având statut diplomatic, vor beneficia și de pensie specială.

„Scriu mesajul acesta pentru românii de bună-credință care chiar cred că au o șansă la aceste concursuri. Nu au. Sunt puși să învețe pe dinafară o bibliografie de concurs stupidă, care e de fapt o serie de legi și de hotărâri de guvern. Evident nimeni nu poate memora pe dinafară tone de legislație. Mai mult, dacă cumva cineva trece de proba scrisă mai e și proba orală unde va pica.

Ca să înțelegem de ce sunt atât de vânate posturile astea. Salariul mediu al bugetarilor este cu peste 2.500 de lei pe lună peste cel al salariaților din privat. Iar asta pe lângă multiple alte beneficii salariale la care cei din privat nici nu visează. Vinerea scurtă, concedii peste concedii, o săptămână cursuri de specializare la mare pe bani europeni în fiecare an, iar asta pe lângă concediu pentru care se primește și voucher de vacanță plătit din banii contribuabililor”, a precizat Claudiu Năsui.

Pentru o imagine cât mai clară a creșterii din ultimii ani, potrivit vicepreședintelui USR, „cheltuielile cu personalul la stat au crescut în ultimii 5 ani de la 57 de miliarde de lei la 110 miliarde de lei”.

Asta în timp ce prețurile la alimente, carburanți și la facturile de electricitate și gaz au explodat, iar românii sunt cei mai impozitați europeni pe salariile mici.

USR s-a poziționat de la bun început și va continua să o facă pentru reducerea aparatului de stat, adică a numărului de agenții, de bugetari și a cheltuielilor statului în condițiile în care avem prea mult activ de partid salarizat doar pentru a face politică și privilegii pe spatele contribuabililor.