România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor

România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor

România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând cel mai mare deficit național de conformare la normele TVA, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene. În acest context, USR cere, din nou, parlamentarilor noii coaliții să adopte de urgență proiectul inițiat de senatorul USR Cristi Berea prin care sunt înăsprite pedepsele pentru evazioniști.

În 2019, țara noastră a pierdut 34,9% din veniturile sale din TVA, urmată fiind de Grecia și Malta, în timp ce state precum Cipru, Suedia și Croația pierd sub 3% din veniturile din TVA. Cifrele la zi au toate șansele să arate și mai dramatic dacă ținem cont de faptul că, în luna martie a acestui an, președintele Iohannis a promulgat legea PSD care încurajează evaziunea fiscală, scăpându-i pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul atunci când sunt prinși.

Acesta este rezultatul politicii prin care ANAF a fost mână de fier împotriva bătrânicilor care vând pătrunjel fără casă de marcat, dar a ignorat marea evaziune. Multipli șefi ai ANAF s-au dat drept mari luptători împotriva evaziunii, dar acea luptă i-a țintit exclusiv pe micii antreprenori. Au închis întreprinderi pentru nereguli minore și au făcut plângeri penale aiurea, procese pierdute de altfel în instanță, și, în final, au cauzat pierderi mai mari bugetului de stat. Culmea ironiei, chiar ei sunt acum în diverse stadii ale urmăririi penale tocmai pentru complicitatea lor la fapte de mare evaziune”, declară deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, membru în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților.

România este campioană la evaziunea fiscală. Într-o Europă care caută măsuri pentru eradicarea acestui fenomen, România, prin coaliția PNL-PSD-UDMR, caută soluții pentru încurajarea acesteia. În discursurile publice, Guvernul luptă cu evaziunea și se dă peste cap să colecteze cât mai mulți bani la buget, dar, în realitate, îi mângâie pe creștet pe evazioniști. În România, potrivit unei legi PSD, promulgată de președintele Iohannis, dacă faci evaziune fiscală și ești prins, plătești prejudiciul și scapi, pregătindu-te de o nouă rundă de furt. Proiectul USR, care reincriminează pe bune evaziunea fiscală și propune pedeapsa cu închisoarea pentru evazioniști, riscă să pice la vot pentru că cei din PNL nu vor să își supere partenerii de alianță. În acest ritm, din păcate, vom menține poziția fruntașă în ceea ce privește fenomenul evaziunii fiscale și vom pierde în fiecare an milioane de euro”, afirmă senatorul USR Cristi Berea.

Proiectul USR pentru înăsprirea pedepselor pentru evazioniști se află în dezbaterea Camerei Deputaților din luna octombrie, după ce a trecut prin adoptare tacită de Senat.

USR a solicitat, încă de la început, dezbaterea lui în procedură de urgență, dar cererea nu a fost aprobată de majoritatea PSD, PNL, UDMR, care face totul pentru îngroparea inițiativei în sertarele Camerei.

Până în prezent, proiectul a primit aviz favorabil de la Comisia pentru buget și aviz nefavorabil de la Comisia pentru drepturile omului. Mai este nevoie de raport din partea Comisiei juridice pentru ca propunerea legislativă a USR să poată intra în dezbaterea plenului, moment în care românii vor putea vedea limpede cine îi apără pe evazioniști și cine este preocupat, cu adevărat, ca bugetul statului să nu mai fie văduvit de sume uriașe, în timp ce cetățenii de rând și întreprinzătorii de bună credință duc povara acoperirii deficitului și suferă, zi de zi, consecințele furtului.

Proiectul inițiat de senatorul USR Cristi Berea modifică și completează Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în sensul ca această infracțiune să fie pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, nu doar cu amendă.