Anca Dragu: „În cei peste 20 de ani de activitate ca economist, nu-mi aduc aminte să fi văzut un program atât de slab. Am identificat și părți bune: elemente preluate ad litteram din programul USR”

Anca Dragu, vicepreședinte USR, a susținut, astăzi, un discurs în plenul de învestire a Guvernului Monstroasei Coaliții PNL-PSD-UDMR, în cadrul căruia a criticat dur programul de guvernare al noii alianțe, pe care l-a catalogat drept „slab” și “„ncoerent”, arătând că acesta conține măsuri existente în legislație și foarte multe inadvertențe.

„Dar am identificat și părți bune în acest program – elementele preluate ad litteram din programul de guvernare al USR”, a punctat Anca Dragu.

Redăm integral discursul Ancăi Dragu:

„Doamnelor și domnilor senatori, doamnelor și domnilor deputați, domnule prim-ministru desemnat, domnilor miniștri desemnați, doamnă ministră desemnată

Vă mărturisesc că în cei peste 20 de ani de activitate ca economist am parcurs zeci de programe de guvernare, atât din România, cât și din alte țări europene și nu-mi aduc aminte să fi văzut un program atât de slab de incoerent. În schimb, am găsit măsuri existente în legislație și inadvertențe.

• este propusă majorarea salariului minim de la 1 ianuarie. Doar că această majorare este deja aprobată;
  • este prevăzută majorarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii până la 4,75%, după ce tot PSD a redus contribuția de la 6%;
  • reducerea progresivă a cotelor de contribuții pentru sănătate în condițiile în care sistemul de sănătate este oricum subfinanțat, iar nevoile sunt din ce în ce mai mari;
  • Maximizarea randamentelor economice în companiile cu capital de stat prin asigurarea unui management profesionist independent – în realitate, presa a relatat cum toate companiile de stat au fost împărțite politic, cu dedicație pentru clientela de partid;
  • Creșterea pensiilor – a copiat moda reducerilor de Black Friday, de la o creștere de 40% promisă de PSD a rămas un biet 10%, care și acesta va fi erodat aproape în totalitate de creșterea inflației.

Poate cea mai elocventă dovadă a amatorismului cu care a fost scris acest program este utilizarea denumirii „Ministerul Finanțelor Publice”, cât timp acesta poartă de un an de zile un altă nume. Probabil un copy-paste după un document mai vechi.

Dar am identificat și părți bune în acest program – elementele preluate ad litteram din programul de guvernare al USR.

Dragi colegi, mă așteptam ca astăzi să fie supuse votului în Parlament o listă de miniștri și un Program de Guvernare care să cuprindă măsuri ferme de întărire a statului de drept, de luptă împotriva corupției și de garantarea unei sistem de justiție independent. Dar nu este așa! Avem de a face, în realitate, cu opera pusă în scenă de partide cu aceleași mentalități învechite și retrograde, unite conjunctural pentru a pune mâna pe părți cât mai grase din ciolan și a împărți cu lăcomie banii din PNRR”.