Delegația USR din Parlamentul European a votat azi noul pachet de reformă a Politicii Agricole Comune: mai mulți bani pentru micii fermieri și ajutor pentru stoparea depopulării rurale

Delegația USR din Parlamentul European a votat azi noul pachet de reformă a Politicii Agricole Comune: mai mulți bani pentru micii fermieri și ajutor pentru stoparea depopulării rurale

Delegația USR PLUS din Parlamentul European a votat azi noul pachet de reformă a Politicii Agricole Comune prin care în România vor ajunge 22 de miliarde de euro în următorii șapte ani pentru a transforma agricultura într-una mai echitabilă, mai ecologică și digitală.

Reforma PAC include, acum, o definiție obligatorie a agricultorului activ, pentru a sprijini adevărații fermieri, evitând astfel ca banii să ajungă în buzunarele altor beneficiari.

„Prin această definiție introdusă în pachetul de reformă banii vor ajunge în buzunarele fermierilor adevărați, nu în cele ale proprietarilor de terenuri de golf. În plus, iar acesta este un element la care țin mult și pe care l-am susținut în precedenta reforma a politicii agricole comune – continuă procesul de echilibrare a sprijinului acordat fermierilor care acum primesc subvenții mai mici, comparativ cu fermieri din alte state membre. Știu că este o veste mult așteptată de fermierii din România”, declară Dacian Cioloș, președinte USR și europarlamentar.

Noua Politică Agricolă Comună, votată azi în Parlamentul European, va sprijini mai mult fermierii mici și mijlocii și va include un sprijin mai mare pentru tinerii fermieri, o măsură importantă pentru combaterea trendului de îmbătrânire a fermierilor.

„România are o alocare de aproape 22 de miliarde de euro pe următorii 7 ani prin Politica Agricolă Comună, cea mai mare de până acum. Avem de departe cei mai mulți mici fermieri din UE iar pachetul votat azi vine cu mai mulți bani pentru fermierii mici și mijlocii dar și cu oportunitatea pentru ei de a se integra pe piață producând alimente ecologice, sănătoase. Sprijinul pentru tinerii fermieri, care a fost mărit față de perioada bugetară precedentă și care va sprijini regenerarea satelor și stoparea depopulării mediului rural”, a declarat Alin Mituța, europarlamentar USR PLUS și membru în Comisia de Agricultură.

Noua reformă va introduce pentru prima dată și conceptul de condiționalitatea socială, care va obliga beneficiarii PAC să respecte anumite prevederi din domeniul social și al muncii pentru a primi fonduri. Acest lucru este important pentru miile de români care lucrează în acest domeniu, în toată Europa, deoarece va însemna condiții de muncă mai bune pentru lucrători, valorizarea fermierilor care respectă legislația și sancționarea celor care o încalcă.