Senatul adoptă proiectul de lege al USR care permite primăriilor să se poată împrumuta pentru a asigura agentul termic peste iarnă

Senatul adoptă proiectul de lege al USR care permite primăriilor să se poată împrumuta pentru a asigura agentul termic peste iarnă

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege propus de mai mulți parlamentari USR prin care se permite primăriilor să se împrumute, pentru a asigura apa caldă și căldura pe timp de iarnă, împrumut care nu era posibil în conformitate cu legislația în vigoare.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen, senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, unul dintre inițiatori, a spus că ceastă inițiativă vine în întâmpinarea cererii a 25 de municipii care au nevoie de soluții pentru finanțarea termocentralelor pe timpul iernii.

El a adăugat că administrațiile au nevoie de o plasă de siguranță în caz că se ajunge la situația în care localitățile vor fi nevoite să se împrumute pentru a menține funcționale sistemele de încălzire centralizată.

Raoul Trifan: „Mergând înainte, atât administrația centrală, cât și cele locale trebuie să găsească soluții sustenabile pentru aceste probleme recurente care sunt generate de sistemele de încălzire centralizată care deservesc marile orașe ale țării. Bani există. În acest moment nu mai puțin de 400 de milioane de euro stau nefolosite în conturile unei societăți a statului denumită Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, pe scurt SAPE. Acești bani au fost câștigați într-un litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris împotriva companiei ENEL, iar ei ar trebui să fie folosiți exact pentru proiectele de retehnologizare a centralelor termice din România.”

Proiectul de lege a fost aprobat cu 125 de voturi pentru, niciunul împotrivă și o abținere. El urmează să intre în dezbterea Camerei Deputaților, care este cameră decizională.