USR contribuie la îmbunătățirea legislației privind muncitorii sezonieri

USR contribuie la îmbunătățirea legislației privind muncitorii sezonieri

Parlamentul a aprobat, marți, modificări la Ordonanța de Urgență privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, inclusiv amendamentele formulate de USR în scopul sprijinirii și protejării muncitorilor sezonieri.

De contribuția muncitorilor sezonieri depind întregi sectoare economice ale multor state europene. Deseori, în lipsa unor reglementări legale clare, mulți români au plecat din țară semnând contracte ale căror prevederi nu le-au fost explicate clar, de la bun început. Unii au fost înșelați cu privire la condițiile de cazare sau de plată, cu totul altele decât cele care li se prezentaseră la semnarea contractului. Mai grav, mulți dintre ei nu beneficiază de asistență medicală, neavând asigurări medicale pe perioada contractului de muncă. Drepturile muncitorilor sezonieri români sunt esențiale, iar garantarea lor e o prioritate pentru USR. Respectarea drepturilor lucrătorilor care semnează un contract de muncă cu un angajator din străinătate este o obligație”, declară deputatul USR Iulian Lorincz.

În cadrul dezbaterilor asupra OUG 33/2021, USR a propus mai multe amendamente cu importanță semnificativă pentru protecția lucrătorilor români din străinătate, amendamente care au fost și acceptate. Printre acestea:

1) Interzicerea medierii care are o altă finalitate decât raporturile de muncă. Spre exemplu, firmele care duc îngrijitoare în Austria unde le intermediază să își facă PFA-uri vor trebui să specifice că nu asigură un contract de muncă, ci un contract comercial pentru persoanele care acceptă să își facă PFA austriac;

2) Garantarea unei forme de asigurare medicală (abonament medical privat) pe durata relației contractuale;

3) Acordarea unui timp rezonabil lucrătorilor să citească și să înțeleagă ofertele pe care le semnează: 5 zile pentru muncitorii care sunt la prima intermediere, 2 zile în caz contrar;

4) Stabilirea unor sancțiuni semnificative în cazul modificării obiectului declarat al activităților de mediere.

Pentru ca măsurile să intre în vigoare mai este nevoie doar de promulgarea legii de către președintele Iohannis.

Rezolvarea problemelor muncitorilor români din străinătate a constituit întotdeauna și constituie în continuare o prioritate pentru USR, dovadă stând și demersurile făcute în acest sens. De exemplu, în luna aprilie a acestui, senatorul USR Radu Mihail a organizat o masă rotundă pe tema importanței respectării drepturilor și asigurării egalității de tratament în cazul lucrătorilor sezonieri români în state membre ale Uniunii Europene, dezbatere la care au participat secretari de stat și reprezentanți ai ministerilor muncii din Germania, Olanda și România, reprezentanți ai ambasadelor Spaniei, Italiei, Germaniei, Belgiei, Suediei și ai Republicii Cehe, precum și ONG-uri.

Soluțiile USR la problemele muncitorilor români din străinătate au fost detaliate și într-un Policy brief prezentat în luna mai 2020.