Proiectul USR care obligă instituțiile publice să accepte plata cu cardul și online a taxelor și a impozitelor, avizat favorabil

Proiectul USR care obligă instituțiile publice să accepte plata cu cardul și online a taxelor și a impozitelor, avizat favorabil

Propunerea legislativă inițiată de deputații USR Brian Cristian și Viorel Băltărețu, prin care instituțiile și autoritățile publice vor fi obligate să accepte și plata cu cardul și plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor și altor obligații de plată, a primit avize favorabile în Comisia pentru administrație publică, respectiv Comisia pentru industrii și servicii. Adoptat deja de Senat, proiectul mai are nevoie doar de raport din partea Comisiei de buget-finanțe și de votul plenului Camerei Deputaților pentru ca măsura propusă de USR să intre în vigoare și să fie ușurată viața plătitorilor de taxe și impozite.

În perioada aceasta, vorbim de digitalizare mai mult ca oricând. Ce, până de curând, era o îmbunătățire la nivel de activitate instituțională, acum, pe fondul pandemiei, a devenit o necesitate. Dacă ne raportăm la instituțiile statului, digitalizarea înseamnă pentru cetățeni: mai puțin timp pierdut, accesibilitate mai mare, facilitarea operațiunilor de plată, chiar și pentru cetățenii care se află în imposibilitatea de a se deplasa, transparență. Cu toate acestea, România se clasează pe ultimele locuri în privința digitalizării. De aceea, sunt necesare intervenții prompte, punctuale, prin proiecte de lege care să încurajeze acest proces, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de instrumente moderne în interacțiunea cu instituțiile statului”, declară deputatul USR Brian Cristian.

Legea «Vreau să plătesc taxe online» vizează ca operatorii economici care furnizează servicii de utilitate publică și instituțiile publice ce încasează taxe, impozite, dobânzi și tot felul de alte sume de la populație să accepte și modalitățile de plată moderne. În momentul de față, avem înrolate pe ghiseul.ro aproximativ 1.000 de unități administrativ-teritoriale și, până la 3.300, mai sunt 2.300 de UAT-uri care ar trebui fie să se înroleze, fie să-și creeze un portal pentru plată. Este o lege care îi va ajuta pe cetățeni să-și plătească taxele și impozitele, inclusiv pe cei care sunt în străinătate și care dețin proprietăți în diverse localități. Cetățenii nu vor mai fi obligați să ajungă pe la ghișee și să stea la cozi. Legea va ajuta foarte mult și în ceea ce privește încasarea taxelor și impozitelor de către autorități”, precizează și deputatul USR Viorel Băltărețu.

Proiectul de lege modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Adoptată de Senat la începutul lunii octombrie, inițiativa USR a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social.

USR își manifestă speranța ca proiectul să obțină cât mai curând raport favorabil și din partea Comisiei de buget-finanțe, pentru a putea intra pe ordinea de zi a plenului și a fi adoptat.