Deputata USR Denisa Neagu: Guvernul PNL este incapabil să răspundă la o întrebare simplă. Când vor începe plățile pentru măsura HoReCa?

Deputata USR Denisa Neagu solicită Guvernului României să urgenteze procedurile din cadrul măsurii de ajutor HoReCa pentru ca semnarea contractelor și plățile către beneficiari să poată fi făcute în 2021.

„Guvernul PNL este incapabil să răspundă la o întrebare simplă: când vor începe plățile pentru măsura HoReCa? Răspunsul este așteptat de cele peste 10.000 de firme care au solicitat această finanțare nerambursabilă promisă de PNL încă din 2020. PNL nu a găsit timp să dea un răspuns în cele două luni de zile de când Virgil Popescu a revenit la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Mai grav este că Virgil Popescu, același ministru care promitea marea salvare a industriei HoReCa, nu a întreprins niciun demers în urgentarea finalizării analizelor și demararea plăților. O arată chiar cifrele publicate de minister”, declară deputata USR Denisa Neagu, membru al Comisiei pentru industrie și servicii.

Deputata USR arată că Ministerul Economiei a introdus, peste noapte (ieri, 16 noiembrie 2021) o nouă etapă în procedură care nu se regăsește în legislație: transmiterea unor notificări către beneficiarii măsurii „HoReCa” prin care sunt anunțați că cererile lor au fost „admise de principiu” la finanțare în urma evaluării. Nu se știe cine a decis introducerea acestui nou pas în procesul de evaluare în condițiile în care decizia de admitere la finanțare nu apare nicăieri: nici în procedura de implementare a schemei de ajutor de stat publicată în variantă finală pe site-ul ministerului în data de 24 mai 2021 (detalii, aici), nici în legea Legea 159/2021 pentru aprobarea OUG 10/2021 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 590 din 11 iunie 2021 (detalii, aici).

Această nouă etapă inventată de ministerul Economiei va duce la o o întârziere de minim 20 de zile în demararea procesului de semnare a contractelor. O dată cu primirea notificărilor aplicanții care nu sunt de acord cu suma aprobată în urma evaluării pot depune contestație în termen de 5 zile de la data notificării. Ulterior, termenul de soluţionare este de 15 zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei. Contractele pentru măsura HoReCa se vor transmite – toate deodată, conform procedurii anunțate – abia după ce toate constestațiile vor fi soluționate.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului ar trebui să ia urgent o serie de măsuri în ceea ce privește schema de finanțare HoReCa, printre care:

– să finalizeze urgent analizei aplicațiilor din măsura HoReCa;

– să găsească urgent cele 1,5 miliarde de lei lipsă din bugetul acestei schemei;

– să comunice până la finalul acestei săptămâni un calendar pentru măsura HoReCa cu menționarea datelor la care se vor transmite contractele către beneficiari și când vor începe plățile;

– să transmită, cel mai târziu la finele lunii noiembrie, a contractelor de finanțare către beneficiari;

– să înceapă un dialog constant și transparent cu firmele din industria HoReCa în ceea ce privește această schemă de finanțare

„Măsura HoReCa ar fi trebuit să fie un colac de salvare care să-i scape de înecarea în datorii. Însă, ministerul condus de PNL amână să arunce acest colac. Situația ascunde fie nepăsarea, fie o problemă financiară legată de imposibilitatea finanțării măsurii. Oricare ar fi situația, firmele care așteaptă acești bani de mai bine de un an au dreptul la o clarificare rapidă a situației din partea guvernului PNL”, susține deputata Denisa Neagu.

Între 27 iulie 2021 (data limită pentru depunerea solicitărilor pentru schema de finanțare) și începutul lunii septembrie se analizaseră 6.119 dosare. De la plecarea ministrului USR Claudiu Nasui și până la finalul săptămânii trecute au mai fost analizate restul de 3.223 dosare.

Ministrul PNL a avut nevoie de două luni pentru a analiza un număr de dosare care sub conducerea USR ar fi fost analizate în două săptămâni. PNL a diminuat astfel șansele ca ajutoarele să ajungă la beneficiari în 2021.