Alianța PSD – PNL – UDMR apără din nou mafia pădurilor în Parlament: astăzi a fost respins în Senat proiectul USR care implica Jandarmeria în oprirea transporturilor ilegale de lemn

Alianța PSD – PNL – UDMR apără din nou mafia pădurilor în Parlament: astăzi a fost respins în Senat proiectul USR care implica Jandarmeria în oprirea transporturilor ilegale de lemn

Noua alianță PSD – PNL – UDMR a respins, astăzi, în plenul Senatului, proiectul USR împotriva mafiei pădurilor, inițiat de deputații USR Adrian Giurgiu și Bogdan Rodeanu.

Este vorba despre inițiativa USR care prevede creșterea capacității organelor statului de a limita tăierile ilegale de lemn prin extinderea competențelor Jandarmeriei Române în combaterea transportului ilegal de lemne.

Votul de respingere a venit după ce liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat, înainte de întrunirea plenului, organizarea unui comitet al liderilor pentru introducerea proiectului USR, care avea termen de adoptare tacită, pe ordinea de zi pentru a fi respins.

Aceeași alianță PSD – PNL – UDMR a dat, ieri, în Comisia juridică a Senatului, un raport negativ proiectului depus de USR împotriva mafiei pădurilor.

Astăzi, la dezbaterile din plen PSD a susținut prin vocea senatorului Ioan Deneș că “în România nu există defrișări ilegale”, iar prin vocea senatoarei Nicoleta Pauliuc că “România a parcurs toți pașii solicitați de cei de la Comisia Europeană” și că, dacă modificările propuse de USR ar intra în vigoare, “instituții ale statului se vor călca în picioare în momentul în care le vom da atribuții” și “vom avea mai multe instituții care vor disipa această autoritate de control”.

Asta în condițiile în care:

• din pădurile din România dispare un volum de lemn de două ori mai mare decât cel valorificat oficial, conform datelor publicate de Inventarul Forestier Naţional (EFN) pentru ciclul II, citate în expunerea de motive a proiectului;
• România se află în acest moment în procedură de infringement pentru că nu a luat măsuri pentru stoparea exploatării forestiere ilegale, în urma avertismentului primit din partea Comisiei Europene la începutul anului 2020, care dorește să vadă din partea autorităţilor un angajament real şi măsuri cu efect pe termen lung pentru a rezolva această problemă a defrişărilor ilegale.


“Garda forestieră și Poliția rutieră nu au personal suficient pentru a efectua aceste verificări și a fi în permanentă alertă, de aceea e nevoie să suplimentăm aceste acțiuni prin implicarea Jandarmeriei. În prezent, Jandameria are prerogativa de a efectua controale asupra mașinilor care transportă lemne numai pe drumurile nepublice, un procent nesemnificativ fiind efectuat pe această cale.

Cu toate că, inițial, reprezentanții celorlalte partide politice au sprijinit această inițiativă, ulterior au făcut un pas înapoi, concluzia fiind: actuala putere USL nu își dorește cu adevărat să controleze acest fenomen ”, a declarat, în timpul dezbaterilor din Senat, senatorul USR Gheorghiță Mîndruță.

Pe scurt, proiectul de lege inițiat de USR:

• crește capacitatea organelor statului de a limita tăierile ilegale de lemn;
• stabilește competența personalului Jandarmeriei Române de a opri în trafic, de a verifica documentele de proveniență și de transport ale încărcăturii și de a imobiliza în condițiile legii, dacă este cazul, autovehiculele care transportă material lemnos;
• stabilește competența personalului Jandarmeriei Române, în lipsa polițiștilor rutieri, de a constata contravențiile și aplica sancțiuni contravenționale, potrivit legii.

Indiferent de piedicile puse noua alianța toxică PSD-PNL-UDMR, USR va continua lupta împotriva mafiei pădurilor. Proiectul va merge la Camera Deputaților, for decizional.

Mai multe detalii despre acest proiect, aici