Senatorul USR Sebastian Cernic: „Conferința de la Glasgow este o șansă enormă de a găsi soluții pentru combaterea schimbărilor climatice”

Senatorul USR Sebastian Cernic: „Conferința de la Glasgow este o șansă enormă de a găsi soluții pentru combaterea schimbărilor climatice”

Senatorul USR Sebastian Cernic, a participat, în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice – COP26 (Glasgow, 31 octombrie-12 noiembrie 2021).

Senatorul USR, care este secretar al Comisiei pentru Agricultură din Senat a luat parte la segmentul rezervat reprezentanților parlamentelor naționale și a organismelor interparlamentare al Conferinței, care s-a desfășurat în zilele de 9 și 10 noiembrie a.c.

APM, care are statut de observator la COP, și-a exprimat constant interesul față de subiecte majore, precum: consecințele schimbărilor climatice asupra economiei, mediului social și sferei politice; sustenabilitatea lanțului agroalimentar; implicarea mediului de afaceri în gestionarea provocărilor de mediu; resursele energetice, economia circulară și dezvoltarea tehnologică.


În calitatea sa de reprezentant al Adunării Parlamentare a Mediteranei, senatorul USR Sebastian Cernic a susținut poziția APM, arătând că modificările climatice din zona mediteraneană afectează în mod direct viața a peste 500 de milioane de persoane, arătând că coagularea unor coaliții la nivelul statelor dezvoltate și în curs de dezvoltare, pentru a crea, prin eforturi comune, a condițiilor financiare și tehnologice sunt esențiale accelerării procesului de decarbonizare în regiune.

Sebastian Cernic: ”Agricultura este domeniul economic cel mai direct influențat de evoluția climei. Fenomene meteo extreme, precum furtunile, inundațiile, seceta cronică determină producția agricolă, putând condamna milioane de oameni la foamete cronică. Trăim într-o lume interconectată, în care dezvoltarea industrială a unei țări sau alta nu trebuie să pună în pericol viețile a milioane și milioane de oameni în altă parte. Până la urmă, trăim cu toții într-o singură lume, avem o singură planetă Pământ, de care trebuie să avem grijă toți și fiecare în parte. Trebuie să ne asumăm responsabilități clare în privința protecției mediului înconjurător și în special în limitarea emisiilor de carbon și a altor gaze de seră rezultate din activitatea umană.”

Reprezentanții APM au subliniat că, deși problemele cu care se confruntă statele membre ale APM sunt extrem de diverse, de la deșertificare, lipsa apei potabile și eroziunea solului la insuficiența producției de alimente, riscul apariției de noi maladii și migrația cauzată de condițiile climatice, este necesară respectarea, în mod responsabil, a prevederilor Acordului de la Paris privind schimbările climatice, iar parlamentele au un rol esențial în asigurarea, la nivel național, a unor cadre legislative adecvate.

Timp de două săptămâni, între 31 octombrie și 12 noiembrie, peste 120 de lideri de stat și delegații din aproximativ 200 de țări, experți climatici și activiști de mediu participă la discuțiile legate de rezolvarea probelelor de mediu, și a limita creșterea temperaturii medii globale la sub 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Summitul global COP26 este unul din cele mai importante evenimente dedicate problemelor climatice, după Acordul Climatic de la Paris din 2015.