PSD, PNL și UDMR refuză orice încercare de transparentizare a programului-mamut PNDL 3

PSD, PNL și UDMR refuză orice încercare de transparentizare a programului-mamut PNDL 3

Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților a dezbătut, marți, proiectul de aprobare a Ordonanței de Urgență prin care Guvernul Cîțu a dat drumul PNDL 3, noul program de îmbogățire a baronilor locali sub pretextul derulării de investiții în întreaga țară. USR a solicitat, încă o dată, să fie modificată Ordonanța în sensul transparentizării cheltuirii banului public, dar PSD, PNL și UDMR au respins la unison toate amendamentele.

USR a cerut transparență totală pentru cheltuirea celor 50 de miliarde de lei din programul mamut PNDL 3. Reprezentanții PSD și UDMR din comisie au votat împotriva amendamentelor USR și au avizat proiectul în forma depusă de Guvern. PNL s-a abținut de la votul amendamentelor, acest lucru echivalând cu un vot împotrivă ascuns. Un acord tacit, probabil convenit cu PSD, pentru a-și împărți cele 50 de miliarde de lei în următorii șase ani. În plus, PSD a susținut că transparența nu trebuie să fie o piedică pentru implementarea proiectelor. Este și normal să reacționeze așa, dat fiind că în PNDL 1 și 2 au putut aproba nestingheriți proiecte pe care unii primari le-au acordat pe criterii total netransparente firmelor «prietene». Este de neconceput pentru un partid obișnuit cu un abonament permanent la banul public să vadă cum USR încearcă să oprească devalizarea statului”, declară deputata USR Denisa Neagu, membru al Comisiei pentru industrie și servicii.

Prin amendamentele formulate la OUG nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, USR a militat pentru un cadru care să asigure cheltuirea judicioasă și transparentă a banului public. Printre altele, acest cadru trebuie să cuprindă:

– Criterii clare de prioritizare și punctaje pentru aprobarea finanțării obiectivelor de investiții;

– Transparentizarea procesului de evaluare prin adoptarea unei proceduri similare celor care se fac pentru finanțările asigurate din Programe operaționale;

– Procedură obiectivă de atribuire a contractelor, având ca scop eliminarea posibilității unei intervenții politice;

– Raportarea lunară a informațiilor despre fiecare proiect, asigurându-se astfel o transparență mai mare, cât și posibilitatea monitorizării modului în care banii publici au fost cheltuiți.

USR susține dezvoltarea României, dar consideră că PNDL 3, în forma actuală, va fi cel mai mare jaf din bani publici.

Vom continua să căutăm soluții ca programul să nu treacă de Camera Deputaților în forma venită de la Guvern.

Alianța toxică PSD-PNL-UDMR nu poate cheltui după bunul plac banii strânși din taxarea tuturor românilor. Vrem ca fiecare leu cheltuit din banul public să aducă o schimbare în bine reală la nivelul comunităților locale, nu să-i îmbogățească pe baronii locali și firmele care, de obicei, căpușează bugetul de stat și bugetele locale.