Frăția PNL-PSD-UDMR blochează eliminarea pensiilor speciale pentru primari

Frăția PNL-PSD-UDMR blochează eliminarea pensiilor speciale pentru primari

Noua alianță care se pregătește de guvernare în defavoarea majorității românilor refuză ca subiectul desființării pensiilor speciale ale aleșilor locali să figureze pe agenda dezbaterilor Parlamentului. Liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, a solicitat conducerii Camerei ca, săptămâna viitoare, să fie dezbătut în plen proiectul USR de desființare a pensiilor speciale pentru foștii și actualii primari și șefi de CJ-uri. Solicitarea USR a fost respinsă, deși această nouă categorie de pensii speciale ar urma să intre în plată la 1 ianuarie 2022.

Într-o lună și trei săptămâni, vom avea o nouă categorie de pensionari speciali: foști și actuali primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Este o nouă palmă pentru fiecare român care a muncit o viață întreagă și trăiește cu o pensie mică. O nouă palmă pe care PNL, PSD și UDMR o dau milioanelor de români. În 2019, PSD a introdus pensii speciale pentru primari, doi ani la rând ele au fost prorogate pentru că USR a făcut presiuni. Noi am fi vrut să le desființăm, dar PNL s-a opus, a zis să le amânăm. Colegii mei din USR au depus atunci un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, pensii care nu sunt în plată în momentul acesta, dar care vor intra în plată într-o lună și trei săptămâni. Tot ce vor PNL, PSD și UDMR să facă este să bage această temă sub preș. Toți românii trebuie să vadă ce părere au acești politicieni pe care, în campanii, i-am auzit cum promiteau să desființeze pensiile speciale. Acum le bagă sub preș”, declară liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.

Proiectul USR de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, dar a primit raport de respingere în Comisiile juridică, pentru administrație, respectiv pentru muncă, prin voința deputaților PSD, PNL și UDMR.

USR a solicitat ca acest proiect să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de săptămâna viitoare pentru ca subiectul pensiilor speciale ale primarilor să fie dezbătut în Parlament și pentru ca toți românii să poată vedea cum deputații PSD, PNL și UDMR votează pentru ca aleșii locali să înceapă să primească pensii speciale și să devină o nouă categorie de privilegiați.

Dacă proiectul nu va fi pus pe ordinea de zi, el se va adopta tacit pe 19 noiembrie, urmând probabil să fie „îngropat” definitiv în sertarele Senatului, răstimp în care pensiile speciale ale aleșilor locali să intre în plată.

În varianta impusă de PSD în anul 2019, prin ordonanță de urgență, zeci de mii de actuali și foști primari și șefi de consilii județene, plus adjuncții lor, ar fi încasat pensii speciale încă de la 1 ianuarie 2020. La insistența USR, acordarea acestei noi categorii de pensii speciale a fost amânată, succesiv, până la 1 ianuarie 2021, respectiv 1 ianuarie 2022.

Începând cu 1 ianuarie 2022, însă, cu USR scos în afara guvernării și cu alianța toxică PNL-PSD-UDMR la butoane, aleșii locali vor primi pensii speciale, ceea ce va însemna o nouă sfidare pentru românii cinstiți și o nouă povară pentru bugetul de stat.

Reamintim că, doar pentru perioada ianuarie-septembrie 2021, s-au cheltuit de la bugetul de stat 8,123 miliarde lei pentru pensiile speciale. Adică, mai mult cu 620 milioane de lei față de aceeași perioadă din 2020 și cu 82% mai mult decât în 2016.

Cu toate astea, ei mai vor o categorie de speciali. O pensie specială și pentru Paul Stănescu, fost președinte de consiliu județean, și pentru Gabriela Firea, fost primar, și pentru Mihai Chirica, actual primar, și pentru Costel Alexe și pentru mulți, mulți alții. E abia începutul. Noul USL are un singur obiectiv: să blocheze direcția reformistă începută de USR, să își păstreze privilegiile și să fure”, mai declară Ionuț Moșteanu.