Proiect USR privind amânarea termenului-limită pentru montarea repartitoarelor pentru încălzire și apă caldă

Parlamentarii USR Silvia Dinică, Cristina Prună și Cristian Bordei au inițiat și depus un proiect de lege pentru amânarea cu un an a termenului limită de montare a repartitoarelor pentru măsurarea consumului de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă. În absența modificării propuse de USR, până la 31 decembrie 2021 ar trebui finalizată montarea de repartitoare pentru individualizarea consumului la nivelul fiecărui apartament din blocurile racordate la sisteme centralizate de alimentare cu energie termică. Proiectul USR vine în sprijinul oamenilor care nu au apucat să își monteze repartitoarele și care ar putea să plătească aparatele la suprapreț.

Reglementarea, în această formă, și timpul scurt vor provoca o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Scumpirea se va resimți chiar și în orașele mai mici, din cauză că importatorii vor crește prețul indiferent de localitatea către care livrează. Oricărui consumator vulnerabil îi va fi greu să se conformeze până la termenul prevăzut de lege, mai ales că urmează primele facturi cu prețuri mărite la încălzire, apă caldă, energie electrică. Situația este una deosebit de urgentă”, declară senatoarea USR Silvia Dinică, inițiatoare a proiectului.

În această perioadă imprevizibilă trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a reduce facturile românilor, nu să le adăugăm costuri de sute de lei în plus la plată în următoarea lună. Din acest motiv este nevoie ca proiectul USR de amânare cu un an a termenului, respectiv până la data de 31 decembrie 2022, să fie adoptat cât mai repede, pentru a nu pune presiune suplimentară pe românii conectați la sistemele centralizate în care și așa nu s-a investit de zeci de ani”, adaugă deputata USR Cristina Prună, co-inițiatoare a proiectului de lege.

Nu în ultimul rând, în condominiile mari, în care o parte importantă a locuințelor a fost debranșată de la rețeaua de încălzire centralizată, iar sistemul de distribuție a agentului termic este foarte vechi și pierderile mari, instalarea acestor sisteme de contorizare individuală ar face total ineficientă economic activitatea furnizorului de agent termic în sistem centralizat. De aceea, am introdus exceptarea acestui tip de imobile de la obligația instalării acestor sisteme”, subliniază și senatorul USR Cristian Bordei, co-inițiator al proiectului.

Proiectul USR, care modifică și completează Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, a fost înregistrat azi în Senatul României, care îl va dezbate în calitate de primă Cameră.

Inițiativa va reduce impactul financiar pentru consumatori, în contextul dificil de pe piața de energie și, totodată, va oferi consumatorilor timp suficient să intre în legalitate și să obțină cele mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/preț.