Ștefan Pălărie: „Redeschiderea școlilor în format fizic trebuie condiționată de gradul de vaccinare în UAT, nu de cel al personalului din școală!”

Ștefan Pălărie: „Redeschiderea școlilor în format fizic trebuie condiționată de gradul de vaccinare în UAT, nu de cel al personalului din școală!”

Senatorul USR Ștefan Pălărie, președintele comisiei de muncă din Senat, atrage atenția că a condiționa deschiderea școlilor în format fizic doar de gradul de vaccinare a profesorilor din școală riscă fie să închidă școlile mici, fie să le transforme în focare de transmitere comunitară.

Ștefan Pălărie susține că premisele pe care își bazează ministrul educației decizia de a deschide școlile în format fizic sunt cel puțin îndoielnice. De asemenea, el spune și că nicio altă țară europeană nu a luat în considerare gradul de vaccinare al profesorilor drept criteriu de redeschidere a școlilor în format fizic.

Ștefan Pălărie: „Avem PANDEMIE «MADE IN ROMANIA», cu cifre halucinante – număr de îmbolnăviri grave și număr de decese. Avem OMS prezent aici ca sa înțeleagă cum de am ajuns aici și mai ales ce trebuie făcut. Ministrul Cîmpeanu rezolvă problema tot MADE IN ROMANIA, cu o rețetă inconștientă proprie care leagă deschiderea școlilor cu prezență fizică de un indicator care nu numai că nu a fost utilizat în nici o alta țară în combaterea pandemiei, dar nici nu este identificat ca fiind un factor major de impact asupra îmbolnăvirilor.”

Senatorul USR Ștefan Pălărie arată că nici vaccinarea peste noapte a celor aproximativ 50,000 de profesori încă nevaccinați la nivel national nu rezolvă mai nimic, iar pragul de 60% de profesori vaccinați este greu de atins, mai ales în școlile cu un număr redus de cadre didactice.  

Astfel, Ștefan Pălărie este de părere că deschiderea școlilor în format fizic ar fi trebuit condiționată de rata de vaccinare a UAT-ului.

Ștefan Pălărie: „Propunerea mea este integrarea datelor din SIIIR cu platforma de vaccinare, pentru a putea calcula rata de vaccinare a colectivității școlare adulte – adăugând aici și părinți. Opinia mea este că această măsură măcar transmite părinților clar că ține și de ei personal, de alegerea lor de a se vaccina, să ofere comunității și propriilor copiii posibilitatea de învățare în format fizic.”

Senatorul USR Ștefan Pălărie acuză atât politizarea campaniei de vaccinare, cât și a deciziilor privind formatul de desfășurare e procesului educativ, cu rezultate nefaste atât pentru elevi dar și pentru eforturile medicilor de a combate pandemia.

Redeschiderea fizică a școlilor când încă dai oxigen în parcări de spitale nu poate fi acceptată decât parțial, condiționată de niveluri de incidență, și cu masuri de închidere a altor surse de transmitere comunitară”, concluzionează senatorul USR Ștefan Pălărie.