Silviu Dehelean: O reformă constituțională gândită de noul USL ar fi cel mai rău lucru care i se poate întâmpla României

În contextul negocierilor PNL-PSD pentru formarea unui nou guvern și al declarațiilor publice potrivit cărora este nevoie de „o largă majoritate care poate modifica Constituția”, deputatul USR Silviu Dehelean arată cât de dezastruoasă ar fi o reformă constituțională gândită exclusiv de cei care, ani la rând, au făcut scut în fața penalilor anchetați de DNA, au baronizat România și au făcut totul pentru a împiedica modernizarea țării.

Din declarațiile lui Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, am văzut că sunt șanse să ne îndreptăm spre un nou USL, iar unul din argumentele pentru refacerea USL, pe care l-am tot auzit, este «o largă majoritate care poate modifica Constituția României». Cum ar arăta o reformă constituțională pentru CCR gândită de nume precum Alina Gorghiu și Sorin Grindeanu? Sau, de ce nu, chiar de Florin Iordache. Astăzi, judecătorii CCR sunt desemnați exclusiv de instituțiile politice, Parlament și Președinte, cu majorități simple. Mulți sunt foști politicieni cu o experiență îndoielnică în domeniul juridic. Poate noul USL să schimbe asta?”, declară deputatul USR Silviu Dehelean.

Față de vechea clasă politică, USR dorește depolitizarea Curții Constituționale și modificarea modului de desemnare a judecătorilor CCR.

De asemenea, USR vrea eliminarea imunității parlamentarilor, la fel de mult cum dorește „Fără penali în funcții publice”.

Ani la rând, am văzut cum Parlamentul a făcut scut în fața penalilor anchetați de DNA. Corupții din PSD și PNL vor lupta pentru privilegii pentru penali, nu o justiție independentă”, mai declară deputatul USR Silviu Dehelean.

Nu în ultimul rând, USR dorește reorganizarea administrativ-teritorială a României, o descentralizare reală, cu renunțarea la actualul sistem cu 41 județe, dar și modificarea modului în care este ales Avocatul Poporului și simplificarea procedurii de declanșare a alegerilor anticipate.

Oare cum ar arăta o reformă administrativ-teritorială gândită chiar de baroni? Credeți că baronii vor vrea să schimbe vreodată actualul sistem învechit? Oameni precum Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, Florin Roman și Paul Stănescu vor vrea ei, vreodată, să modernizeze Constituția, să slăbească din puterea baronilor și să dezvolte România? Vor căuta ei să modernizeze statul român? Mă îndoiesc. O modificare a Constituției de către această nouă majoritate parlamentară mamut care se creionează ar fi cel mai rău lucru care i se poate întâmpla României”, arată deputatul USR Silviu Dehelean.