Eurodeputatul USR Nicu Ștefănuță: Ajutor european impresionant pentru România, în lupta cu pandemia

Eurodeputatul USR Nicu Ștefănuță: Ajutor european impresionant pentru România, în lupta cu pandemia

La aproximativ o lună după ce europarlamentarii USR au solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE și au adresat scrisori comisarilor europeni prin care au cerut sprijin pentru România în lupta cu pandemia, eurodeputatul USR Nicu Ștefănuță trece în revistă ajutorul primit de țara noastră.

În 1 octombrie, am trimis o scrisoare Comisarilor Europeni Stella Kyriakides (Sănătate) și Janez Lenarčič (Gestionarea crizelor). Răspunsul primit consemnează implicarea Uniunii în criza valului 4 al pandemiei din România: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor ține legătura permanent cu autoritățile de la București. În 5 octombrie, România a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE și anticorpii monoclonali solicitați, precum și medicamentele au ajuns la scurt timp în țară. România a actualizat apoi lista de nevoi ca să includă și concentratoare de oxigen, ventilatoare, medicamente, precum și echipamente și accesorii medicale. Majoritatea au sosit deja”, declară europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță.

România a primit până astăzi echipamente și medicamente din:

  • Polonia (200 de concentratoare de oxigen, 55 de monitoare cardiace, 50 aparate respiratorii, 1.000 de pulsoximetre și 3 seturi de echipamente pentru dezinfecție);
  • Italia (5.200 de fiole de anticorpi monoclonali);
  • Danemarca (15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen);
  • Austria (1.075 cutii cu medicamente);
  • Franța (89.030 fiole cu medicamente, 18 ventilatoare mobile, teste de antigen, truse de prelevare de probe și pompe cu seringi);
  • Germania (12.750 unități de anticorpi monoclonali);
  • Slovacia (500.000 de teste antigen, 3.136.000 de seringi, 1.152.000 de ace și 1.000 de doze de anticorpi monoclonali);
  • Serbia (20 de concentratoare de oxigen de 8 L, 150 concentratoare de oxigen de 5 L, 4.865 doze de Bamlanivimab anticorpi monoclonali și 1.500 de doze de Regneron).

În plus, au fost trimise 550 concentratoare de oxigen din stocul medical rescEU al Comisiei Europene, găzduit în Olanda.

România a solicitat și echipe medicale și transport de pacienţi la spitalele din ţările vecine. Ca urmare, peste 40 de pacienți au fost transferați pentru îngrijiri în Ungaria, Austria și Polonia.

În continuare, sunt planificate transferuri suplimentare în Slovacia, iar echipe de medici din Polonia și Danemarca urmează să sosească în țara noastră în această lună.

Solidaritatea europeană funcționează! Europenii ajută acum România, așa cum medicii români au ajutat Italia în primul val al pandemiei”, concluzionează europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță.