Cererea USR de urgentare a dezbaterii legii privind certificatul verde, respinsă de PNL și PSD

Cererea USR de urgentare a dezbaterii legii privind certificatul verde, respinsă de PNL și PSD

În aceeași zi în care România a înregistrat cel mai mare număr de decese de la debutul pandemiei încoace, alianța PNL-PSD-AUR a respins, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, solicitarea USR de dezbatere și adoptare în procedură de urgență a propunerii legislative privind certificatul verde.

În aceeași ședință în care PNL și-a oficializat, practic, relația de bună colaborare cu PSD, instalându-l interimar la șefia Camerei Deputaților pe Sorin Grindeanu, fostul premier PSD care a semnat OUG 13 și a scos în stradă sute de mii de oameni, românii de bună credință au mai primit o palmă. Cererea noastră de a fi dezbătută și adoptată cât mai urgent legea privind certificatul verde a fost respinsă de noua majoritate. Este o decizie cinică, dacă ne uităm la faptul că astăzi avem aproape 600 de români care și-au pierdut viața ca urmare a infectării cu noul coronavirus”, declară liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.

Conducerea Camerei Deputaților a mai stabilit astăzi ca legea privind certificatul verde să fie dezbătută de nu mai puțin de șase comisii de specialitate, termenul pentru raport comun fiind 19 noiembrie.

Practic, au îngropat certificatul verde. Sesizarea pe fond a șase comisii diferite duce la reluarea procesului la fiecare amendament diferit acceptat în oricare dintre comisii. USR va solicita ca măcar să fie ședințe reunite ale comisiilor de fond, să încercăm să eliminăm riscul să fie plimbate la infinit rapoarte diferite între comisii, rămâne de văzut dacă măcar acest lucru va fi acceptat de PNL și PSD”, declară deputata USR Oana Țoiu.

USR a depus pe 29 octombrie solicitarea de a fi dezbătută și aprobată în regim de urgență legea privind certificatul verde, considerând că folosirea acestuia se numără printre măsurile de combatere a pandemiei care și-au dovedit eficacitatea în numeroase alte țări europene, printre care Italia, Spania, Portugalia și Danemarca.

Măsurile de combatere a pandemiei nu îngrădesc libertățile cetățeanului responsabil, ci îi conferă acestuia posibilitatea de a munci în condiții de siguranță medicală, asigurând totodată funcționarea relativ normală a activităților economice și a sistemului de sănătate publică.

Cu fiecare zi pierdută și fiecare măsură neluată la timp, PNL și PSD au pe conștiință sute de noi decese, decese care ar fi putut fi evitate dacă România ar fi avut în ultimele două luni un guvern și un premier responsabil.

În ziua cu recordul absolut de morți de la începutul epidemiei, s-a născut monstruoasa coaliție împotriva sănătății publice. Liderii de grupuri parlamentare PNL, PSD, UDMR și AUR au respins dezbaterea urgentă a legii certificatului verde în Camera Deputaților. Că AUR este un partid antivaccinist nu mai poate mira pe nimeni. Dar că partide care clamează responsabilitatea față de țară și popor nu simt nicio presiune pentru a adopta măsuri de limitare a pandemiei de COVID-19 este sfâșietor și complet de neînțeles”, declară și fostul ministru USR al Sănătății Ioana Mihăilă.