Fără USR în coaliția de guvernare, eliminarea pensiilor speciale nu mai este pe lista de priorități a PNL

Fără USR în coaliția de guvernare, eliminarea pensiilor speciale nu mai este pe lista de priorități a PNL

Programul de guvernare depus de premierul desemnat arată că echipa Ciucă nu își asumă eliminarea pensiilor speciale, o promisiune cu care PNL a defilat în campania electorală și pe care, de atunci, a blocat-o alături de PSD, de fiecare dată când USR a pus subiectul pe agenda parlamentară. Nu mai departe de acum câteva săptămâni, în comisiile de specialitate din Parlament a fost un nou vot PNL-PSD împotriva desființării unei categorii de pensii speciale, cea a primarilor de data aceasta.

De ce pentru unii se găsesc mereu bani? Pensiile speciale aproape că s-au dublat în câțiva ani de zile. De la niște sume mari au ajuns la sume astronomice. Iar asta luând în calcul doar lunile ianuarie-septembrie ale fiecărui an. Și urmează să explodeze și mai rău, fiindcă în curând vor intra și primarii pe lista pensionarilor speciali pe care îi susținem din banii contribuabililor. În campania electorală toate partidele clamau că vor elimina pensiile speciale unul mai repede decât altul. S-a dus campania, s-a dus și promisiunea. În programul de guvernare care va fi supus la vot săptămâna asta nici măcar nu se mai vorbește despre pensiile speciale. A dispărut total curajul din campania electorală. A rămas doar USR care să vrea să le elimine”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

În 2021, doar pentru perioada ianuarie-septembrie, s-au cheltuit de la bugetul de stat pentru pensiile speciale 8,123 miliarde lei. Spre comparație, tot pe primele nouă luni din anul 2020, pensiile speciale au mâncat din bugetul de stat 7,502 miliarde lei.

Dacă mergem și mai departe cu analiza, în perioada ianuarie-septembrie 2016 pensiile speciale plătite în România însumau 4,462 miliarde lei. Cu alte cuvinte, în doar cinci ani, cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 82%.

În timp ce unii iau pensie specială de peste 70.000 de lei pe lună din banii contribuabililor, milioane de români trăiesc, după o viață de muncă grea, cu pensii de 40 de ori mai mici, iar alte milioane, salariați de data aceasta, plătesc jumătate din ce câștigă lunar ca să achite aceste pensii speciale.

În ultimii ani am fi putut implementa un program gradual de scădere a poverii fiscale pentru români și am fi putut să scoatem milioane dintre ei din sărăcie. Dar vechea clasă politică ne tot spune că «nu sunt bani» ca să mai lăsăm și românilor care îi muncesc. Oare chiar nu sunt bani? Sau sunt bani, dar nu sunt suficienți și pentru asta, și pentru a plăti pensiile speciale de miliarde de lei, și pentru a crește sinecurile la stat, și pentru contractele cu dedicație pe programe tip PNDL?”, mai declară deputatul USR Claudiu Năsui.

În luna octombrie, proiectul USR pentru desființarea pensiilor speciale ale primarilor și președinților de CJ – pensii a căror acordare a fost prorogată tot la insistența USR – a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Urmează votul în plenul Camerei, moment al adevărului când reprezentanții PNL și PSD vor arăta românilor dacă vor să pună punct privilegiilor nemeritate sau dacă vor ca, de la 1 ianuarie 2022, baroniilor locali să fie răsplătiți pentru modul, dezastuos de cele mai multe ori, în care au gestionat banii publici din bugetele locale.

USR nu-și abandonează angajamentele și va continua să lupte pentru desființarea pensiilor speciale.