Europarlamentarii USR cer comisarului pentru Energie măsuri rapide pentru a asigura securitatea energetică a Timișoarei

Europarlamentarii USR cer comisarului pentru Energie măsuri rapide pentru a asigura securitatea energetică a Timișoarei

Delegația USR PLUS din Parlamentul European a transmis, la inițiativa eurodeputatului Vlad Gheorghe, o scrisoare către comisarii UE pentru energie, Kadri Simson, și cel pentru Pactul Verde, Frans Timmermans, prin care le atrage atenția asupra stării de urgență energetică în Timișoara datorită opririi livrărilor programate de gaz către operatorul întregului lanț de termoficare al orașului Timișoara.

Această situație este contrară acordului anterior dintre autoritățile municipale și furnizorul de gaz. Decizia unilaterală a E.ON Gaz România de a opri furnizarea de gaz contravine principiilor Regulamentului (UE) 2017/1938 privind măsurile de salvgardare a securității aprovizionării cu gaze.

UE trebuie să depună toate eforturile pentru a preveni întreruperea gazului de la furnizorii din țări terțe, cum ar fi Rusia dar ar trebui să garanteze, de asemenea, și că nici o companie europeană nu poate pune în pericol securitatea energetică a municipalităților individuale.

„Acest lucru lasă fără să încălzire întreaga populație a Timișoarei, inclusiv entitățile de importanță critică, precum spitalele, căminele de bătrâni, școlile și grădinițele. De aceea este nevoie de o intervenție rapidă și de sprijin european, cu atât mai mult cu cât criza energetică nu afectează doar România și trebuie să fim pregătiți pentru eventuale cazuri similare”, explică inițiativa europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.

„Este o situație dramatică și pentru că spitalele sunt copleșite de pacienți cu Covid-19 în condițiile în care temperatura atmosferică scade. Prelungirea suspendării livrării de gaze ar duce la o criză umanitară localizată și la provocări sanitare severe”, se mai arată în document.