Dezbatere națională în premieră organizată de deputatul USR Adrian Giurgiu

Deputatul USR de Mureș Adrian Giurgiu a marcat o premieră în România, la Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaților, unde a organizat prima dezbatere națională despre modul în care putem folosi și adapta noile tehnologii în protejarea pădurilor și organizarea sistemului forestier.

La dezbatere au participat membri ai comisiilor de mediu din Senat și Camera Deputaților, Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Octavian Berceanu, fostul director al Gărzii Naționale de Mediu, George Gărbacea, fostul director al Agenției Naționale de Protecția Mediului, Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România, dar și reprezentanți ai Direcțiilor Silvice, experți de mediu și reprezentanți ai ONG-urilor.

Una dintre concluziile dezbaterii este că avem nevoie de un control mult mai eficient la ieșirea lemnului din pădure. Mulți dintre participanți au subliniat că reglementarea programului de transport al lemnului este absolut necesară și că transportul pe timp de noapte este abuziv și deloc logic. Alte puncte de vedere au arătat că se impune stabilirea traseului obligatoriu și trecerea prin puncte fixe, alături de folosirea camerelor de supraveghere video”, declară deputatul USR Adrian Giurgiu.

Invitații la eveniment au arătat că în PNRR sunt prevăzute sume pentru monitorizarea video a mai multor zone, inclusiv forestiere, iar programul SUMAL 2.0 se va pune în acord cu legislația. Este însă nevoie de un consens al politicienilor și profesioniștilor în privința legislației din silvicultură. Aceasta trebuie rescrisă, fluidizată, iar sancțiunile trebuie să ducă la pedepsirea făptașilor în domeniul infracțiunilor silvice.

Dacă vrem să salvăm pădurea, trebuie să prevenim tăierile ilegale și nu să le constatăm”, concluzionează inițiatorul evenimentului, deputatul USR Adrian Giurgiu.