Florin Cîțu nu a finanțat pregătirea valului 4. Prioritatea sa: PNDL 3 în detrimentul fondurilor pentru sănătate, cerute în repetate rânduri de Ioana Mihăilă

Începând cu luna aprilie și până la sfârșitul lunii august, Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, a trimis numeroase adrese în care l-a informat pe actualul premier interimar, Florin Cîțu, de lipsa banilor de la Ministerul Sănătății pentru programele de sănătate, ambulanțe, vaccinuri, medicamente și alte resurse.

Florin Cîțu a ignorat cu bună-știință necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sănătăţii, comunicat în repetate rânduri de Ioana Mihăilă, și a ales să politizeze sănătatea românilor în plină criză sanitară.

A amânat constant rectificarea bugetară, care trebuia aprobată la începutul lunii august, nu în septembrie când deja creștea incidența, pentru că a fost mai preocupat să asigure fonduri pentru PNDL 3 în loc să aloce banii necesari pentru oamenii din centrale de vaccinare, pentru plata unităților sanitare, pentru programele de sănătate (care includ, pe lângă vaccinarea împotriva COVID 19, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză şi bolnavii cu HIV), pentru acţiunile prioritare – cele care finanţează terapiile intensive din spitale și secţiile care tratează marii arși.

Suma dată la rectificare, de până în 2 miliarde de lei, era de ajuns pentru a plăti facturi restante și plăți esențiale pentru maximum două luni. Asta în condițiile în care România este în plin val 4 al pandemiei de COVID-19.

Pe scurt: Cîțu a știut de toate aceste probleme și nu a acționat pentru rezolvarea lor, în plină criză pandemică. A prioritizat PNDL 3 în detrimentul fondurilor pentru sănătate, a aprobat rectificarea tărziu și, chiar și așa, nu a alocat suficienți bani.

Iată câteva exemple privind solicitările făcute de Ioana Mihăilă și transmise lui Florin Cîțu:

• în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată cu numărul de înregistrare la cabinetul premierului, Ioana Mihăilă i-a prezentat situaţia financiară a bugetului Ministerului Sănătății. În această adresă, Ioana Mihăilă i-a spus atunci că nu sunt suficienţi bani pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, cele care finanţează terapiile intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare;
  • în data de 8 iunie, Ioana Mihăilă a transmis Guvernului un memorandum prin care a explicat situaţia plăţilor, dar şi faptul că ajunseseră la epuizarea bugetului pentru o parte din programele naţionale de sănătate şi a cerut deblocarea reţinerii la 10% la bugetul Ministerului Sănătăţii, conform legii bugetului de stat;
  • printr-o adresa din 19 iulie, Ioana Mihăilă a cerut 400 de milioane de lei pentru aparatura si investitii esențiale in spitale;
  • în august, Ioana Mihăilă a trimis trei adrese în care a fost cerută suma de peste 5 miliarde de lei la rectificare pentru vaccinurile și tratamentele COVID, medicamente, ambulanțe, dispensare școlare și investiții în spitale. Premierul nu a oferit la rectificare acești bani.

„Acţiunile prioritare, aşa cum am spus, cele care vizează finanţarea secţiilor de terapie intensivă şi a secţiilor care tratează marii arşi, printre altele, era precizat în adresă că fondurile alocate de 240 milioane de lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane de lei decât în 2020.

Am cerut suplimentarea astfel: pentru medici de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locaţii aproximativ 600 milioane de lei , precum şi pentru plata cheltuielilor de organizare şi funcţionare.

Fondurile repartizate din legea bugetului ne-au fost suficiente până la nivelul lunii mai 2021, dacă ne referim la plata centrelor de vaccinare şi la plata pentru programele de sănătate”, declara, în septembrie, Ioana Mihăilă.