Alin Apostol: Administrația locală e supradimensionată și împănată de pile, cunoștințe și relații. Soluția, reforma administrativ-teritorială

Alin Apostol: Administrația locală e supradimensionată și împănată de pile, cunoștințe și relații. Soluția, reforma administrativ-teritorială

În contextul alocării, pe criterii politice, din Fondul de rezervă al Guvernului, a peste 1 miliard de lei primarilor și șefilor de CJ-uri, deputatul USR PLUS Alin Apostol explică de ce pomparea de bani de la bugetul central nu rezolvă problema, cum nu a rezolvat-o nici în anii trecuți. Singura modalitate de rezolvare o reprezintă o nouă lege de reformă administrativ-teritorială, unul dintre angajamentele USR PLUS.

În prima ședință de după moțiunea de cenzură, Guvernul interimar Cîțu a împărțit circa 1 miliard de lei primarilor și șefilor de consilii județene din Fondul de rezervă al Guvernului. Sub masca de fals reformist, Cîțu are aceleași metehne PSD-iste. Din păcate, acest lucru se întâmplă an de an. În octombrie, se acordă mulți bani pentru închiderea bugetelor primăriilor. An de an, trebuie acoperite cheltuielile de funcționare generate de primăriile iresponsabile. Și să nu vă imaginați că sunt câteva primării iresponsabile. Nu. Realitatea anului 2020: 88% din primării au primit sume din Fondul de rezervă al Guvernului. Aproape 9 din 10 primării nu sunt capabile să-și gestioneze singure bugetul și au nevoie de suport de la bugetul central. Anul trecut au fost alocați 1,3 miliarde de lei. Anul acesta, până în prezent 1 miliard”, declară deputatul USR PLUS Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.

Potrivit acestuia, 70-80% din bugetul administrațiilor locale a ajuns să fie destinat cheltuielilor de funcționare, făcând imposibile investițiile și dezvoltarea localităților.

V-amintiți de legea salarizării a lui Dragnea ce a amplificat haosul? Cea care a permis edililor să mărească lefurile, iar consiliilor locale să-și mărească organigrama? Totul trebuie să se oprească, căci este o tactică de mituire ce ține comunități întregi în sărăcie. Administrația locală este împănată de mulți membri PCR – pile, cunoștințe și relații. Administrația locală este supra-dimensionată. Construcția bugetului administrației locale este cangrenat. Procentul bugetului de cheltuieli de funcționare reprezintă 70-80% din bugetul total. Cum mai poți genera dezvoltare?! De unde bani de investiții? Această cangrenă trebuie amputată. Și singura modalitate este printr-o nouă lege de reformă administrativ-teritorială”, mai precizează deputatul USR PLUS Alin Apostol.

Unul din angajamentele USR PLUS, în scopul reformării statului, îl reprezintă reducerea numărului de primării prin comasare voluntară și eficientizarea acestora, în vederea creșterii calității serviciilor publice furnizate locuitorilor.

Mai multe detalii despre angajamentul USR PLUS, AICI.