Proiectul USR PLUS care asigură angajaților acces neîngrădit la istoricul muncii lor, respins de PSD și PNL

Prin voturile senatorilor PSD și PNL, plenul Senatului a respins, în ședința de luni seara, proiectul USR PLUS prin care angajații ar primi acces, online, imediat și necondiționat, la datele proprii din registrul de evidență a salariaților (REVISAL). Propunerea legislativă, inițiată de Cristina Prună, deputat USR PLUS și vicepreședinte al Camerei Deputaților, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, sens în care USR PLUS face un apel către celelalte partide parlamentare să dea un vot în beneficiul angajaților, debirocratizării și digitalizării.

Votul din plenul Senatului a dovedit, încă o dată cât de bine se înțeleg PNL și PSD când vor să blocheze orice încercare de reformare a statului. Este trist că nu au înțeles că proiectul urmărește să aducă un pic de normalitate în România. Prin adoptarea sa, Registrul de Evidență a Salariaților ar deveni accesibil online, în orice moment, oricărui angajat/fost angajat. Conform prevederilor legale în vigoare, accesul unui angajat/fost angajat la datele propriului contract de muncă se face printr-o procedură birocratică greoaie, în care acesta depinde de angajator, respectiv fostul angajator, sau de Inspectoratul Teritorial de Muncă. În prezent, e nevoie de cereri scrise, de drumuri inutile, în condițiile în care, de multe ori, angajații au nevoie rapidă de un extras care să ateste vechimea în muncă. Proiectul depus de mine este un nou pas spre digitalizarea instituțiilor publice, spre transparentizarea acestora și apropierea lor de cetățeni. Este un nou pas spre înainte, spre firescul a ceea ce ar trebui să ofere România cetățenilor săi”, declară deputata USR PLUS Cristina Prună.

Proiectul de lege modifică art. 34 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, introducând două noi alineate care prevăd:

„Registrul general de evidență a salariaților este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date.

Extrasul din registrul general de evidență a salariaților este document ce atestă vehcimea în muncă”.

Practic, prin adoptarea proiectului USR PLUS, actualii și foștii angajați nu ar mai avea nevoie de cereri pentru a-și accesa propriile date și nici nu ar mai trebui să aștepte 15 zile pentru a-și vedea istoricul contractelor de muncă terminate sau active.

În plus, modificarea legislativă ar veni în ajutorul Inspectoratelor teritoriale de muncă și al angajatorilor, aceștia economisind timp și putând avea o activitate mai eficientă în lipsa îndatoririi de a răspunde miilor de cereri primite din partea salariaților sau a foștilor salariați.

În plenul Senatului de luni, proiectul USR PLUS a fost respins prin votul a 37 de senatori PNL și 47 de senatori PSD (detalii vot – AICI). Votul este cu atât mai surprinzător cu cât propunerea legislativă primise un raport favorabil de la CES și un raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială.