Amendamente pentru dublarea perioadei în care se poate cere suplimentul de reinserție profesională

Amendamente pentru dublarea perioadei în care se poate cere suplimentul de reinserție profesională

Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, condusă de deputata USR PLUS Oana Țoiu, a adoptat un raport de admitere cu amendamente la OUG 26/2021 privind acordarea stimulentului de reinserție. Potrivit amendamentelor formulate de Oana Țoiu, în colaborare cu deputata UDMR Andreea-Eva Csep, aprobate în unanimitate de membrii comisiei, se dublează perioada în care părinții pot cere suplimentul de reinserție profesională, de 1.500 de lei, de la primele 6 luni la primele 12 luni ale copilului.

Mai ales acum, în pandemie, opțiunile pe care părinții le au sunt foarte importante și din perspectiva interesului superior al copilului, și din cea a pieței muncii, care suferă un important deficit de resursă de muncă calificată. Dublarea perioadei de eligibilitate, de la 6 la 12 luni, lasă părinților opțiuni fie de mai mult timp alături de bebeluși, fie de întoarcere la locul de muncă acum și dacă nu se încadraseră în intervalul prevăzut inițial. Acum, se pot întoarce oricând în primul an. Am primit aceste cerințe atât de la mame, care simțeau o presiune mare de a se întoarce în primele șase luni fără ca ele sau bebelușul să fie pregătiți și fără să aibă acum, mai ales în pandemie, opțiuni de îngrijire, cât și de la angajatori. Angajatorii au obligația legală de a reprimi părinții la muncă, dar aveau nevoie de predictibilitate mai mare, ca să realoce sarcini și echipe, mai ales în situația unor angajări temporare care să suplinească acel rol. Dat fiind că stimulentul înlocuiește opțional beneficiile de concediu de creștere a copilului, care variază între 1.250 de lei și 8.500 de lei, având o medie de 2.403 lei (în luna august 2021) și ținând cont că la locul de muncă persoana respectivă contribuie și către sistemul de taxe, preconizăm că dublarea intervalului poate avea un impact pozitiv în bugetul de stat”, a declarat Oana Țoiu.

Stimulentul de inserție în cuantum de 1.500 lei/lună se acordă unuia dintre părinți dacă se întoarce la locul de muncă înainte de împlinirea copilului a vârstei de 12 luni, fiind o perioadă dublă față de cea inițial prevăzută de OUG 26/2021.

În cursul lunii august 2021, au beneficiat de indemnizația pentru creșterea copilului 175.820 de persoane (în scădere cu 2.217 beneficiari față de luna ianuarie 2021), iar de stimulentul de inserție pentru creșterea copilului, 82.339 de persoane (în scădere cu 1.339 de lei față de luna ianuarie 2021).

Celelalte prevederi ale legii rămân neschimbate. Părinții care optează pentru întoarcerea la locul de muncă după primele 12 luni ale copilului păstrează dreptul la stimulentul de inserție de 650 de lei pe lună.

În cazul copilului cu dizabilități, perioada de eligibilitate pentru stimulentul de inserție de 1.500 de lei/lună se încadrează în primii doi ani.

Raportul cu amendamente urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților, Cameră decizională. Acestea vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.