Ștefan Lorincz: În România, există peste 400.000 de cupluri necăsătorite care nu pot beneficia de nicio protecție din partea statului

Plenul Camerei Deputaților a respins, marți, proiectul de lege privind parteneriatul civil, chiar dacă avea toate elementele necesare pentru a acoperi nevoile viitorilor beneficiari. Parlamentarii USR PLUS au fost singurii care au votat împotriva respingerii acestui proiect benefic, în acord cu demersurile USR de a reglementa această speță încă din 2018.

226 de deputați au votat împotriva sutelor de mii de copii din România născuți în afara căsătoriei. Și asta în ciuda faptului că datoria statului român este să le ofere un cadru legal părinților acestor copii, pentru a nu-i discrimina în raport cu copiii născuți în cadrul căsătoriilor. Țin să reamintesc că în România există peste 400.000 de cupluri necăsătorite, care au relații trainice și de durată și care, din păcate, nu pot beneficia de nicio protecție din partea statului în cazuri de urgențe medicale, moștenire, asigurări de sănătate, sau partajul bunurilor comune. Nu putem ignora decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, cauza 673/2016, ori decizia CCR nr. 534/2018 care spune destul de clar că uniunile consensuale trebuie să primească recunoaștere și protecție legală din partea statului”, a declarat deputatul USR PLUS pentru Diaspora Iulian Lőrincz în intervenția sa de la tribună.

În 2018, România se afla pe locul șapte în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea copiilor născuți în afara căsătoriei (31,3%), conform Eurostat. Iar datele INS din 2019 pentru mediul rural arătau că, în circa 10 județe, nașterile în afara mariajului ajungeau și la 50%. Mai mult, în ultimii 15 ani, în cazul nașterilor cu mame sub 20 de ani, trei sferturi din copii sunt în afara căsătoriei. Dar în spatele acestor cifre sunt și părinți care nu beneficiază de un cadru legal necesar pentru a le oferi copiilor mai multe șanse.

În circuitul parlamentar se mai află un alt proiect de lege al parteneriatului civil coordonat de CNCD și la care a contribuit inclusiv grupul USR. Din păcate, proiectul este ținut „la sertare” din cauza unui blocaj parlamentar destul de evident.

USR PLUS rămâne singurul partid din România care își asumă cu adevărat valorile europene în acest aspect.