PNRR-ul României, aprobat de Comisia Europeană

PNRR-ul României, aprobat de Comisia Europeană

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit astăzi la București pentru evaluarea finală și semnarea memorandumului de aprobare pentru Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

PNRR cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturile – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

„Am spus la început de iunie că va fi aprobat în septembrie, pe un calendar de negocieri agreat cu Comisia. Am spus că e un plan bun și, mai important, adaptat situației din România. Ar fi fost ușor să îl închidem mai devreme, dar când vrei să acoperi nevoi istorice (autostrăzi, canalizare în localități mici, refaceri păduri) povestea e mai complicată și mai bine negociezi acum pentru prioritățile tale care înseamnă reformele nefăcute de 30 de ani”, a explicat Cristian Ghinea, coordonatorul național al PNRR.

Evaluarea oficială a Comisiei Europene arată că PNRR-ul României are calificativul maxim A la 10 criterii și B la unul singur. La fel ca planurile Franței sau Germaniei. 

Europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru a contribuit în calitate de co-raportor al Parlamentului European la crearea, negocierea și adoptarea celui mai ambițios instrument de finanțare din istoria Uniunii Europene și va monitoriza modul în care România va îndeplini reformele din PNRR.

„A fost o onoare pentru mine să contribui în calitate de co-raportor al Parlamentului European la crearea, negocierea și adoptarea celui mai ambițios instrument de finanțare din istoria Uniunii Europene. Și tot ce am inclus în Mecanismul de Redresare și Reziliență a fost inclus cu gândul la România și la nevoile sale de dezvoltare. 29,2 miliarde de euro pentru România sunt o șansă vitală nu doar de recuperare a decalajelor, ci mai ales de modernizare. Ca membru al grupului de monitorizare a Parlamentului European, împreună cu colegii mei din grupul Renew Europe, voi urmări, analiza și voi publica toate detaliile despre modul în care România va duce la capăt acest angajament de țară numit PNRR”, a declarat Dragoș Pîslaru.