Proiectul USR PLUS de desființare a pensiilor speciale ale primarilor, respins de PSD, PNL, UDMR și minorități

Proiectul USR PLUS de desființare a pensiilor speciale ale primarilor, respins de PSD, PNL, UDMR și minorități

Eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, unul dintre demersurile repetate ale USR PLUS de restabilire a echității în sistemul public de pensii din România, a primit astăzi, din nou, aviz negativ în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților. Și de data aceasta, singurele voturi „pentru” au fost cele ale reprezentanților USR PLUS.

Patru voturi «pentru», restul, aproximativ 16, «contra». Aviz negativ, fără drept de apel. Da, e fix ca în «Ziua cârtiței». A mai fost proiectul acesta și în primăvară, apoi s-a întors la Senat, apoi voturile în comisie la Camera Deputaților au fost fix la fel, deși data trecută PNL și UDMR au explicat că a fost o neînțelegere”, declară deputatul USR PLUS Cătălin Teniță.

Votul de astăzi din Comisia pentru drepturile omului este doar ultimul exemplu dintr-un lung șir de dovezi că partidele aparținând vechii clase politice nu-și doresc corectarea inechităților din sistemul de pensii. Ba, dimpotrivă, vor să adâncească decalajele și să accentueze sfidarea la adresa românilor care au pensii mizere după o viață de muncă.

Desființarea pensiilor speciale, în general, reprezintă una dintre prioritățile USR PLUS, simultan cu impozitarea pensiilor speciale în plată care depășesc un anumit nivel. În particular, desființarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, pensii introduse prin ordonanță de urgență de Guvernul Dăncilă, a fost urmărită de USR PLUS în repetate demersuri parlamentare.

Pe de o parte, pentru a împiedica intrarea în vigoare a pensiilor speciale ale primarilor, USR PLUS a depus amendamente de prorogare la bugetul de stat pe 2020, respectiv pe 2021, amendamente care au fost acceptate.

Pe de altă parte, am solicitat desființarea pensiilor speciale ale aleșilor locali prin ordonanță de urgență, așa cum au fost și instituite. În absența adoptării unei ordonanțe de urgență, am depus mai multe proiecte de lege în Parlament de eliminare a acestei categorii de pensii speciale.

Un prim proiect a fost depus în octombrie 2020, dar el a fost clasat fără să aibă parte de o dezbatere parlamentară reală.

Un al doilea proiect a fost depus în aprilie 2021. După un scurt traseu parlamentar în Camera Deputaților, a fost pasat Senatului, unde a stat câteva luni înainte să se întoarcă în Camera Deputaților, la începutul lunii septembrie, pentru a primi un nou număr de înregistrare și a lua de la început traseul parlamentar.

La începutul lunii iunie a acestui an, când Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților a mai discutat o dată propunerea USR PLUS de desființare a pensiilor speciale ale aleșilor locali, votul a fost similar celui de astăzi: 6 voturi „pentru”, din care 4 de la USR PLUS, și 18 abțineri, de la PSD, PNL și UDMR.

Am vorbit public atunci despre ipocrizia nerușinată a vechilor politicieni, care nu fac nimic concret pentru a elimina aberația numită pensii speciale și, implicit, pentru a îmbunătăți viața pensionarilor ne-speciali. S-a dovedit că am avut dreptate, căci, la nici trei luni de la acel moment, PNL a spus răspicat că pensiile speciale ale primarilor nu trebuie să fie desființate.

USR PLUS va lupta până la capăt pentru a elimina aceste privilegii nemeritate promovate de cei care mimează grija pentru români, dar care nu caută decât să își umple propriile buzunare.