Proiecte USR PLUS în beneficiul elevilor și al părinților, respinse de Camera Deputaților prin votul PSD-PNL

Proiecte USR PLUS în beneficiul elevilor și al părinților, respinse de Camera Deputaților prin votul PSD-PNL

Plenul Camerei Deputaților a respins, astăzi, două proiecte USR PLUS de modificare a Legii educației naționale care ar aduce beneficii substanțiale atât elevilor, cât și părinților și chiar mediului de afaceri. Proiectele au fost depuse de parlamentarii USR PLUS în urma consultărilor cu organizații de elevi, părinți și profesori.

Primul proiect, inițiat de senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, prevede instituirea unui număr minim de zile de școală într-un an, defalcat pe fiecare ciclu de învățământ. Inițiativa se bazează pe două constatări: 1. în ultimii zece ani, numărul de zile de școală dintr-un an a scăzut constant; 2. România este în top 3 țări cu cele mai puține zile de școală din Europa, însă, paradoxal, țara noastră se află în topul țărilor europene la numărul de discipline de studiu. Adoptarea măsurilor propuse ar constitui un pas necesar pentru a securiza dreptul la educație garantat de Constituție, în special pentru copiii din mediile defavorizate, și ar contribui la echitatea sistemului de învățământ, astfel încât toți copiii să-și poată dezvolta talentele și atinge potențialul maxim.

Proiectul a fost respins de plenul Camerei Deputaților prin votul a 224 de deputați de la PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale.

Inițiativa legislativă USR PLUS a venit ca urmare a faptului că în anul școlar 2020-2021 am ajuns să avem doar 162 de zile de școală. Un cumul de decizii ale Ministerului Educației au făcut să avem cel mai scurt an școlar din ultimii 10 ani din România, dar și un număr aflat departe de media europeană de 175-180 de zile de școală. În ciuda scurtării acestuia, programa școlară nu a fost modificată, motiv pentru care același conținut a trebuit să fie parcurs de elevi în mult mai puține zile de școală. Propunerea noastră a fost aceea de a avea o «centură de siguranță» a educație, o linie roșie a numărului minim de zile care să nu mai fie încălcat indiferent de condițiile anului. Din păcate, acest proiect nu a întrunit voturile necesare fiind considerat că îngrădește flexibilitatea Ministerului Educației de a hotărâ asupra calendarului școlar. Vom susține inițiativa și în dezbaterile din cadrul Senatului, a doua cameră sesizată”, declară senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie.

Al doilea proiect, inițiat de deputatul USR PLUS Alin Apostol, prevede decalarea vacanței intersemestriale pe zone geografice, luând în considerare bunele practici ale statelor europene. Modificările propuse la Legea educației naționale ar stimula turismul în România pe tot timpul anului, ar ajuta industria HoReCa și ar crea noi locuri de muncă, dar ar contribui și la confortul părinților și al copiilor, prin eliminarea aglomerației din stațiuni și a blocajelor din traficul rutier.

Pentru respingerea proiectului de către plenul Camerei Deputaților s-au pronunțat 218 deputați de la PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale.

Inițiativa nu schimbă conținutul anului școlar, dar are beneficii enorme pentru economia României. Poate ajuta turismul de iarnă din România, poate ajuta părinții și copiii să nu petreacă vacanțele de iarnă blocați în trafic sau așteptând la cozi. Decalarea săptămânii de vacanță intersemestrială pe criterii geografice este o soluție la îndemână, pusă în practică și în alte țări. Nu trebuie să lăsăm la mâna unui ministru, oricare ar fi acela, decizia de a avea sau nu vacanță intersemestrială”, declară deputatul USR PLUS Alin Apostol.