Posibilă rețea care a fraudat mai multe concursuri în 2018 și 2019, descoperită în Primăria Timișoara. Dovezile, depuse de primarul Dominic Fritz la DNA

Posibilă rețea care a fraudat mai multe concursuri în 2018 și 2019, descoperită în Primăria Timișoara. Dovezile, depuse de primarul Dominic Fritz la DNA

O posibilă rețea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice, din care ar face parte și foști angajați ai Serviciului Resurse Umane, a fost descoperită în Primăria Timișoara.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul, indirect, al DNA care a cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat. Pornind de la unele neconcordanțe în dosarul lui de concurs, din primele verificări ale primarului există dovezi concludente că un număr de cel puțin 7 funcționari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice, lucrările pe care le-au prezentat nefiind scrise de aceștia. Dovezile, împreună cu numele tuturor celor implicați, au fost transmise, miercuri dimineața, la DNA – Serviciul Teritorial Timișoara de către primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

„Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premediat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.  

Astfel, în cazul a cel puțin 6 actuali și foști funcționari din Primăria Timișoara, care au susținut concursuri în anii 2018 și 2019, au fost descoperite probe scrise de aceeași persoană, un fost funcționar din Serviciul de Resurse Umane. 

În cadrul acelorași cercetări au mai fost identificate lucrări olografe semnate de un alt funcționar, care a susținut două concursuri pentru posturi diferite în 2018 și 2019 și care difereau în mod vizibil în ceea ce privește caracterele scrisului, acesta fiind total diferit de la o lucrare la alta. 

Primarul Timișoarei a explicat despre cum se pare că a funcționat sistemul de fraudare. “La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior.”

Dominic Fritz a reorganizat Primăria Timișoara în iulie 2021 și a restructurat printre altele și Serviciul Resurse Umane, noua organigrama însă fiind contestată în instanța de un grup de sindicaliști incluzând și fosta șefa de resurse umane. „De aici și rezistența la noua organigramă: pierderea unor funcții nu înseamnă doar că unii nu-și mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a făcut puternici și bogați. Se pare că miza încercărilor de a suspenda sau anula noua organigrama în instanță este să se întoarcă unii corupți pe post înainte să putem descoperi toate aceste mizerii penale” a mai declarat Dominic Fritz.

„În primăria pe care o conduc nu există niciun fel de toleranță față de abuz sau corupție. De fiecare dată când voi da peste astfel de fapte nu voi avea nicio ezitare să mă adresez justiției. Și să fie clar: lupta o vom câștiga noi, indiferent de ce se va arunca în mine sau în cei care vor să facă curățenie”, afirmă primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

Toate aceste înscrisuri conturează elementele unor fapte penale, care ar putea fi încadrate în art. 320 Cod penal – falsul material în înscrisuri oficiale, art. 322 Cod penal – falsul în înscrisuri sub semnătură privată, art. 323 Cod Penal – uzul de fals, art. 290 Cod Penal – darea de mită, 291 Cod Penal – traficul de influență, art.292 Cod Penal – cumpărarea de influență, at. 297 – abuzul în serviciu, art. 300 Cod Penal – uzurparea funcției, art. 301 Cod Penal – folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, motiv pentru care primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a solicitat DNA – Serviciul Teritorial Timișoara să cerceteze faptele mai sus sesizate și, în măsura în care se impune, să procedeze la aplicarea măsurilor prevăzute de lege.