Claudiu Năsui, avertisment: Proiectul de exploatare a grafitului din România, în pericol de a fi stopat

Claudiu Năsui, avertisment: Proiectul de exploatare a grafitului din România, în pericol de a fi stopat

Profesionalizarea și depolitizarea companiilor de stat, începute de Claudiu Năsui în demersul său de a stopa risipa banilor publici, se blochează din cauza deciziilor ministrului interimar al Economiei, Virgil Popescu, numit de Florin Cîțu.

Prima măsură luată de Virgil Popescu în Ministerul Economiei a fost să schimbe toți membrii profesioniști ai consiliilor de administrație, numiți de Claudiu Năsui în urma unui proces transparent de selecție, pe baza CV-urilor lor, adică a competențelor dovedite în spațiul privat.

Decizia lui Virgil Popescu s-a aplicat inclusiv la societăți care începuseră să facă performanță.  

Adică, la fel ca Florin Cîțu, a dat oameni profesioniști afară din funcții doar pentru că fuseseră numiți de USR PLUS.

De exemplu, consiliul de administrație de la Societatea Sării, Salrom, care demarase proiectul privind exploatarea grafitului, o resursă care ar putea pune România pe harta noilor tehnologii, a fost în întregime schimbat. Asta deși membrii săi fuseseră aleși în mod profesionist și transparent, în urma evaluării CV-urilor lor, făcute publice.  

Adică, la fel ca Florin Cîțu, Virgil Popescu ia decizii strict pe baza intereselor de partid și nu a  românilor, din moment ce nu îl interesează că pune piedici dezvoltării economiei românești.

“Proiectul de exploatare a grafitului se pare că va fi stopat pentru simplu motiv că era o inițiativă care vine de la USR-PLUS.

Îi rog pe noii conducători să se gândească atent dacă vor să dea cu piciorul la o imensă oportunitate pentru România. Nu e vorba de niciun partid aici.

E vorba de o șansă pe care de prea mult timp nu o fructificăm. O șansă nu doar pentru comunitățile locale din zona Gorjului, ci pentru întreaga economie a României să se integreze în procesul de producție de baterii”, a declarat Claudiu Năsui.

La rândul său, deputatul USR PLUS, Cristina Prună, a atras atenția asupra mizei exploatării acestei resurse pentru România:

„Aceste resurse de grafit, valorificate în interesul românilor, ar contribui nu numai la dezvoltarea economică a județului Gorj, dar ar putea pune România pe harta noilor tehnologii, iar Salrom ar deveni o companie super capitalizată și cu mari perspective de dezvoltare.

După eșecul exploatării gazelor din Marea Neagră, blocate și în momentul de față la ministerul Energiei, pare că urmează eșecul exploatării unei alte resurse care ar putea să contribuie la dezvoltarea economiei românești – grafitul.

Din păcate, tranziția energetică a început să devină o poveste despre cum nimeni nu e lăsat în urmă în zonele miniere, dar la nivelul acțiunii când USR PLUS face ceva vin alții și blochează”.

Reamintim că, în decursul celor opt luni de mandat, Claudiu Năsui a numit noi consilii de administrație formate din profesioniști, care și-au dovedit competențele în mediul privat, pentru toate cele 70 de companii din subordine.

Pentru prima dată, oamenii care au ajuns în CA-uri au fost profesioniști cu CV-urile la vedere: atât numirile, cât și CV-urile au fost publicate și anunțate.

Astăzi, această măsură a fost stopată din pixul ministrului interimar.