Forumul Orașelor Verzi transformă Brașovul în Capitala Verde a României

Primarul Allen Coliban (USR PLUS) duce mai departe proiectul de transformare a Brașovului în Capitala Verde a României.

În perioada 6-12 septembrie 2021, are loc la Brașov Forumul Orașelor Verzi, cel mai mare eveniment de mediu și sustenabilitate din România.

În cadrul Forumului, reprezentanți ai administrației locale și centrale, ai mediului de afaceri și ai societății civile vor discuta despre schimbările climatice și consecințele lor asupra mediului, căutând soluții pentru combaterea acestora.

Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul acestui eveniment se numără Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, Therese Hyden, ambasadoarea Suediei în România, Michael Müller, primarul Berlinului, Joan Ribó, primarul orașului Valencia, Federico Pizzarotti, primarul orașului Parma, Sharon Dijksma, primarul orașului Utrecht (Olanda), Rafał Trzaskowski, primarul Varșoviei (Polonia), Allen Coliban, primarul USR PLUS al municipiului Brașov, Domnic Fritz, primarul USR PLUS al municipiului Timișoara, Gabriel Pleșa, primarul USR PLUS al municipiului Alba Iulia.

În 30 de locații din oraș, vor avea loc peste 40 de evenimente: dezbateri pe teme de politici publice, activități inițiate de municipalitate și parteneri pentru promovarea acțiunilor verzi, ateliere pentru copii și workshop-uri pentru adulți, activități de educare, informare și conștientizare pe teme legate de mediu.

Forumul Orașelor Verzi implică și transformări concrete ale orașului:

• între 9 și 12 septembrie, transportul în comun va fi gratuit pentru toți brașovenii, inclusiv spre Poiana Brașov;
• ca proiect pilot, zona dintre Star și Modarom va deveni pietonală timp de o săptămână, urmând a fi organizate spații de lectură, ateliere creative și activități sportive, majoritatea dedicate copiilor. În funcție de feedback-ul cetățenilor, această zonă ar putea deveni permanent pietonală;
• în centrul istoric al Brașovului, vor fi redate pietonilor în această perioadă unele artere pe care în mod obișnuit circulă mașinile: sensul de coborâre de pe străzile George Barițiu și Mureșenilor și o bandă de pe Șirul Ludwig van Beethoven;
• în urma instalării unor aparate de reciclare pentru ambalajele de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu în zona Livada Poștei, cetățenii care reciclează primesc bilete gratuite pentru transportul public: pentru fiecare ambalaj, aparatele eliberează un tichet, iar la 10 tichete un bilet cu 2 călătorii.

Primăria Brașov este principalul organizator al acestui eveniment, beneficiind de sprijinul mai multor asociații, ONG-uri, sponsori și voluntari.

Mai multe informații despre Forumul Orașelor Verzi pot fi găsite pe pagina oficială a evenimentului: https://fovbv.ro/.