Noi reglementări în formarea funcționarilor publici. Liviu Mălureanu, preşedintele ANFP: „Dezaprob clasica desfășurare a acestor cursuri, vara la mare şi iarna la munte”

Noi reglementări în formarea funcționarilor publici. Liviu Mălureanu, preşedintele ANFP: „Dezaprob clasica desfășurare a acestor cursuri, vara la mare şi iarna la munte”

Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), Liviu Mălureanu, propune noi reglementări în formarea funcționarilor publici care să ducă la transparentizarea și profesionalizarea întregului proces.

Nu o dată jurnaliștii de investigație au scos la iveală cazuri în care sume mari de bani erau scurse de la bugetul de stat pe astfel de cursuri, care ajungeau să se transforme în concedii mascate pentru unii funcționari publici. Exemplu, aici

Prin urmare, Liviu Mălureanu propune ca formarea și perfecționarea profesională a funcționarilor publici să se realizeze la sediul beneficiarului sau al furnizorului (și /sau prin intermediul mijloacelor electronice), ci nu la munte sau la mare cum se întâmpla până acum.

De acum înainte, aceste deplasări se vor aplica în situații excepționale şi vor fi justificate temeinic, iar costul lor va fi făcut public pe paginile de internet ale instituțiilor.

„Dezaprob „clasica” desfășurare a acestor cursuri, vara la mare şi iarna la munte. Nu trebuie să mai vorbim despre niciun fenomen atunci când ne referim la instruirea funcționarilor publici. Cursurile trebuie să-şi atingă scopul şi anume, dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor oamenilor care lucrează în slujba cetăţenilor. De gradul de seriozitate cu care este abordat procesul de instruire depind, în egală măsură, rezultatele şi performanţele organizaţionale”, a declarat Liviu Mălureanu.

Aceste propuneri se regăsesc într-un proiect de Hotărâre a Guvernului transmis de ANFP către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru aprobarea normelor metodologice cu privire la formarea și perfecționarea profesională a funcționarilor publici, inclusiv drepturile și obligațiile asociate procesului de formare, precum și a normelor privind sistemul de credite necesar promovării funcționarilor publici în grad profesional și într-o funcție publică de conducere vacantă.

Hotărârea va abroga reglementările aflate în vigoare, respectiv HG 1066/2008 şi Ordinul Președintelui ANFP 13601/2008 .

După asumarea de către MDLPA, proiectul de HG va fi publicat în transparenţă decizională şi supus consultării publice.