USR PLUS: „Nu blocați mecanismele democratice de dragul unui prim ministru compromis politic”

USR PLUS: „Nu blocați mecanismele democratice de dragul unui prim ministru compromis politic”

USR PLUS face un apel la toate partidele parlamentare să nu pună interesele de grup mai presus de interesele majore ale țării și să calce în picioare mecanismele parlamentare care sunt fundamentale pentru un stat democratic.

Anca Dragu, președinta Senatului, declară: „Cea de-a patra tentativă de întrunire a Birourilor permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților a eșuat din nou astăzi, din cauza absenței reprezentanților PSD, PNL și UDMR. Cele trei partide se fac responsabile de o gravă încălcare a regulilor democrației și a obligațiilor constituționale. Încercarea de a bloca o moțiune de cenzură este un abuz fără precedent în istoria democrației românești. În continuare, voi recurge la orice instrument legal și constituțional pentru a apăra democrația parlamentară.”

Senatorul USR PLUS, Dan Ivan, secretar al Biroului Permanent din Senat este de părere că problema majoră ridicată de acest pact al grupării din jurul primului ministru consfințește o încălcare majoră a prevederilor constituționale, respectiv blocarea parcursului unei moțiuni de cenzură.

„Se încalcă, astfel, Constituția și regulamentele în vigoare și principiile statului de drept. Boicotarea ședinței de BPR, pentru a patra oară, devoalează această nouă alianță de pe scena politică, alianță a cărei singur obiectiv este menținerea cu orice preț a premierului în scaunul de la Palatul Victoria. Cîțu și Ciolacu își asumă de astăzi în mod oficial relația de colaborare”, spune Dan Ivan.

Ionuț Moșteanu, membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaților atrage atenția că astăzi este ultima zi în care moțiunea ar fi trebuit citită în plenul reunit al celor două camere, conform prevederilor constituționale.

Ionuț Moșteanu spune: „Nimeni nu-și imagina ca după anii negri în care Dragnea încălca legea și Constituția, în această clădire a Parlamentului să se întâmple lucruri și mai grave. Căci ceea ce se întâmplă acum este infinit mai grav. Marcel Ciolacu și Florin Cîțu și-au dat mâna să încalce Constituția, ceea ce este fără precedent. Toate acestea se întâmplă doar din cauză că Florin Cîțu șe agață cu dinții de scaunul de la Palatul Victoria, unde este ținut în viață pe perfuzii, căci zilele sale politice sunt numărate.

La rândul său, senatorul USR PLUS Sergiu Vlad, membru al Biroului Permanent al Senatului susține că boicotarea BPR-ului de azi pentru a patra oară în ultimele 5 zile, e încă o dovadă că premierul Cîțu a reînviat USL-ul cu scopul de a se salva pe sine.

Sergiu Vlad: „PSD-ul zice una – ”guvernul Cîțu trebuie să plece” – si face altceva, blocând votarea moțiunii de cenzură care ar face acest lucru posibil. De asemenea, gruparea Cîțu, în dorința nebună de a-l salva pe primul ministru, se joacă cu Constituția și democrația, creând un precedent periculos, cu consecințe majore pentru mecanismele democratice.”

USR PLUS va face uz de toate mijloacele constituționale și legale în limitele regulamentelor de funcționare ale Parlamentului pentru a pune capăt acestor abuzuri și a asigura funcționarea corespunzătoare a mecanismelor unui stat democratic.