Ciprian Teleman, la finalul mandatului de ministru: Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea sunt condiția pentru ca România să se modernizeze

Ciprian Teleman a prezentat, marți, rezultatele obținute în cele opt luni în care a condus Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Am început cu o viziune care a urmărit două planuri: crearea unei instituții a statului român independentă de demnitari și crearea unei instituții moderne. Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea sunt condiția pentru ca România să se modernizeze.

În primul rând, partea de cercetare: este componenta igienică a oricărei politici a unei țări. Lucrurile pe care am reușit să le punctez în aceste opt luni sunt finanțarea predictibilă: cercetătorii mai tineri sau mai experimentați, echipele de cercetare să poată să își facă un calendar al competițiilor.

În același sens al predictibilității, perspectiva în acest moment este ca bugetul din 2022 să fie cu 20% mai mare decât cel pe anul acesta, doar din alocarea publică. Se adaugă finanțările care vor veni prin PNRR și care vor începe să vină prin alte programe europene.

Am demarat în acest an tot la Cercetare programul de asistență tehnică din partea Comisiei Europene care va începe o evaluare a întregului spațiu de cercetare românesc.

Am redactat pentru PNRR componenta pe Cercetare, care atacă cea mai importantă criză a cercetării și anume aceea a resurselor umane. Programele propuse în PNRR sunt dedicate resurselor umane în principal și am inclus opt centre de orientare în carieră, care au fost aprobate.

Pe partea de Inovare, în noua strategie de cercetare a României 2021-2027, capitolul de inovare antreprenorială va avea un loc important și ne propunem ca 20% din bugetul cercetării să fie destinat inovării în tehnologiile viitorului.

Am finalizat crearea rețelei de puncte de contact pentru Programul Orizont Europa, un program nou al UE care sprijină cercetarea cu un program de 100 de miliarde de euro. Noi până acum nu am atras foarte mult din aceste fonduri, dar prin crearea acestei rețele, obiectivul e să dublăm fondurile atrase.
Pe partea de Comunicații, s-au întâmplat lucruri foarte importante: avem o Lege 5G, care, împreună cu Codul Comunicațiilor, vor permite organizarea licitațiilor pentru alocarea de spectru pentru comunicațiile 5G. E un lucru care va aduce venituri importante la buget, procesul de avizare pentru Codul Comunicațiilor e aproape la final, va intra în CSAT, apoi în Parlament.

Ministerul a contribuit la organizarea celui mai mare eveniment al lumii comunicațiilor, care se va desfășura la anul – Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Am inițiat demersurile necesare pentru ca guvernul să aprobe acest acord de țară gazdă.
De asemenea, două instituții mari, Compania Națională de Poștă și Societatea Națională de Radiocomunicații sunt în portofoliul ministerului. La ambele am inițiat procesul de recrutare a managementului, conform Ordonanței 109, ceea ce va permite ca aceste instituții să aibă conduceri stabile, desemnate prin concurs, printr-un proces de recrutare obiectiv și care să pună baza redresării financiare a companiilor și de asemenea baza de modernizare”, a declarat Ciprian Teleman.

Bilanțul integral, aici.