Ionuț Moșteanu: Este un abuz ce se întâmplă acum din partea celor care blochează stabilirea calendarului moțiunii în Biroul Permanent. Moțiunea depusă îndeplinește toate condițiile pentru a merge mai departe

Ionuț Moșteanu: Este un abuz ce se întâmplă acum din partea celor care blochează stabilirea calendarului moțiunii în Biroul Permanent. Moțiunea depusă îndeplinește toate condițiile pentru a merge mai departe

„Ce se întâmplă zilele acestea în Parlamentul României este fără precedent: ca o majoritate să blocheze dreptul constituțional al minorității de a depune o moțiune de cenzură”, a declarat liderul de grup USR PLUS din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, făcând apel la membrii BPR să nu mai boicoteze ședința.  

„Vedem că joi Marcel Ciolacu a declarat că cei 157 de parlamentari ai PSD vot susține o moțiune depusă de USR. După aceea, ceva s-a întâmplat –  pare că de vineri încolo, domnul Marcel Ciolacu a primit un ordin și a pus PSD la remorca domnului Florin Cîțu și de trei zile îi ține spatele în Biroul Permanent, neasigurând cvorum, doar discută, povestește de moțiuni alternative.

Dacă vrea să dovedească domnul Ciolacu că nu are o comandă dublă, așa cum se spune, trebuie să dea drumul oamenilor dânsului să vină la BPR-uri, tuturor, sunt opt membri PSD on BP, dacă îl vrea plecat pe Cîțu. Dacă nu, și se confirmă că a pus PSD la remorca domnului Florin Cîțu, atunci vor juca la offside cum au jucat celelalte 2 zile”, a declarat Ionuț Moșteanu.

Legat de constestarea semnăturilor parlamentarilor de către echipa lui Florin Cîțu, Ionuț Moșteanu a subliniat că este “fără precedent în Parlament acest lucru” și că totul este o perdea de fum prin care actualul premier „încearcă să se mai agațe cu disperare câteva zile de scaunul de la Palatul Victoria”:

„O semnătură olografă rămâne o semnătură olografă și atunci când este scanată sau atunci când este pe un servețel sau un colț de hârtie. De 1 an și jumătate, în Parlamentul României se votează prin telefon, s-au votat legi importante pentru toți romînii cu un singur apel telefonic și cu un răspuns de la capătul celălalt al telefonului, pentru sau împotrivă; se votează electronic pe tablet, niște tablete în spatele cărora niciodată nu știm exact cine este.

De 1 an și ceva se admit semnături trimise scanat, semnături olografe, de către parlamentari pentru înregistrarea proiectelor de legi, sunt astfel de initiative care au devenit legi pentru români cu semnături olografe trimise scanat.

Există preluare pe suport digital al semnăturii olografe a fiecărui român atunci când merge la pașapoarte, la permise și în multe alte momente.

O semnătură olografă rămâne o declarație de voință a semnatarului, doar semnatarul poate contesta autencitatea acelei semnături. În momentul acesta, niciun parlamentar din cei care au semnat moțiunea nu își contestă semnătura”.

Ionuț Moșteanu și-a exprimat speranța că, în urma întâlnirii de la Palatul Victoria, președintele Iohannis îi va cere lui Florin Cîțu să facă un pas în spate.

„Ar fi o decizie înțeleaptă care ar debloca această situație”, a declarat Ionuț Moșteanu, adăugând faptul că nu de mesaje publice era nevoie, referindu-se la postarea de zilele trecute a șefului statului, ci de exercitarea activă a rolului de mediator conferit de Constituție.

Întrebat dacă miniștrii USR PLUS își vor da astăzi demisia, Ionuț Moșteanu a răspuns că va fi o decizie pe parcursul zilei de astăzi.  

„În momentul ăsta, nu vreau să discut scenarii ipotetice. Moțiunea noastră este înregistrată de vineri seară și de vineri seară se trage de timp.

De la PSD auzim numai declarații care se schimbă de la zi la zi într-un mod miraculos și surprinzător.

Domnul Ciolocu trebuie să explice și publicului, și partidului ce se întâmplă.

Momentan nu este o altă moțiune înregistrată, mergem cu ea înainte”, a adăugat Ionuț Moșteanu.  

Liderul de grup USR PLUS din Camera Deputaților a precizat că moțiunea depusă îndeplinește toate condițiile pentru a merge mai departe:

„Este un abuz ce se întâmplă acum din partea celor care blochează stabilirea calendarului moțiunii în Biroul Permanent”.

Pe de altă parte, Ionuț Moșteanu a declarat că “parlamentarii sunt sunați de membri ai echipei lui Florin Cîțu să își retragă semnăturile”, fiindu-le promise lucruri și a precizat că vor fi făcute publice detalii în orele următoare:

„Este inadmisibil să faci acest lucru”.

Întrebat câți parlamentari USR au semnat altfel decât cu pixul, Ionuț Moșteanu a răspuns: aproximativ 20 din 80.

„Vom depune din nou aceste semnături, așa cu pixul pe hârtie, cum vor dânșii înainte de BPR”.

În plus, întrebat dacă depunerea unei noi liste ar putea să îngreuneze și mai tare procedura, Ionuț Moșteanu a răspuns: “Există posibilitatea asta, dar ar fi un abuz”.

Pe de altă parte, întrebat dacă USR PLUS e dispus să îl dea jos pe Florin Cîțu chiar dacă îi va promite PSD-ului alegeri anticipate, Ionuț Moșteanu a punctat că nu au legătură alegerile anticipate cu această moțiune.

„Într-o săptămână, în câteva zile, se poate rezolva această criză dacă în momentul ăsta Florin Cîțu face un pas în spate”.

Sursă foto: Inquam Photos.