Peste 300 de milioane de euro din fonduri europene pentru gestionarea pandemiei în România

Peste 300 de milioane de euro din fonduri europene pentru gestionarea pandemiei în România

Peste 300 de milioane de euro au fost obținuți în plus la bugetul de stat din fonduri europene pentru gestionarea pandemiei, după ce proiectele depuse pentru finanțare de către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au fost aprobate recent de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Acești bani vin în sprijinul personalului medical aflat în linia întâi în lupta cu COVID-19.

Despre ce proiecte este vorba:

  • decontarea a circa 5 milioane de teste PCR, realizate în spitalele din România în ultimul an, din fonduri europene: suma obținută pentru finanțare se ridică la 200 de milioane de euro;

Detalii aici.

  • decontarea sporurilor ce au fost acordate personalului medical care și-a desfășurat activitatea pe perioada stării de urgență: peste 101 milioane de euro pentru peste 97.000 de profesioniști din domeniul medical aflați în prima linie în pandemia COVID-19.

Detalii aici.

Finanțările sunt asigurate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

De asemenea, la începutul anului, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat alte 11 contracte de finanțare, în valoare totală de 124 milioane lei, pentru 9 spitale și 2 centre sociale.

Banii de la Uniunea Europeană s-au dus pentru achizițiile de echipamente medicale și de protecție, precum și dezinfectanți care să permită prevenirea răspândirii virusului.

Detalii aici.