Vaccinarea la domiciliu și în ambulatoriile de specialitate, aprobate. Ioana Mihăilă: „Am creat cadrul legal”

Vaccinarea la domiciliu și în ambulatoriile de specialitate, aprobate. Ioana Mihăilă: „Am creat cadrul legal”

Ministerul Sănătății anunță noi măsuri pentru stimularea vaccinării și protecția persoanelor vulnerabile. 

De acum înainte, persoanele vârstnice, nedeplasabile sau mai greu deplasabile vor putea să se vaccineze la domiciliu, iar pacienţii cu boli cronice vor putea să se imunizeze în ambulatoriile de specialitate.

Ambele măsuri, aprobate de Guvern la cererea Ministerului Sănătății, condus de Ioana Mihăilă, vor fi în vigoare până la data de 31 martie 2022.

„Am creat cadrul legal pentru ca un număr semnificativ de persoane să poată fi imunizate de către medicul de familie la domiciliu. Este o măsură ce are drept scop stimularea vaccinării și protecția cu precădere a persoanelor vârstnice, nedeplasabile sau mai greu deplasabile. Pentru vaccinarea la domiciliu, am crescut tariful cu 50%, la 60 de lei/inoculare, de la 40 de lei/inoculare cât este la cabinet, diferență menită să acopere cheltuielile de deplasare. De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice poate începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a proteja mai bine acele persoane care au şi cel mai mare risc de a se îmbolnăvi şi a dezvolta complicaţii în caz de infecţie cu SARS-CoV-2”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 de către medicii de specialitate, în cadrul ambulatoriului de specialitate, tariful este de 40 de lei/vaccinare. Tarifele includ şi consultaţia medicală, precum şi raportarea şi monitorizarea reacţiilor adverse postvaccinale. Aceste două măsuri sunt prevăzute a fi în vigoare până la data de 31 martie 2022, termen până la care a fost prelungită și activitatea de administrare a vaccinului de către medicii de familie în cabinetele proprii pentru persoanele înscrise pe lista proprie, pentru cele care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii.