Reducerea birocrației nu trebuie să însemne distrugerea patrimoniului cultural

Reducerea birocrației nu trebuie să însemne distrugerea patrimoniului cultural

Un proiect de ordonanță pus în consultare pe site-ul Ministerului Culturii elimină filtrul de decizie al specialiștilor din Comisiile Monumentelor Istorice atunci când proiectele imobiliare sunt făcute de experți atestați de Minister.

Altfel spus, arhitectul plătit de un dezvoltator imobiliar sau de un proprietar să realizeze un proiect de intervenție asupra unui monument istoric sau de construcție în zona lui de protecție ajunge, cu voia Ministerului Culturii, să-și dea singur notă de trecere.

O modificare legislativă care deschide larg ușa abuzurilor asupra monumentelor istorice din România este pentru noi inacceptabilă. Suntem convinși că, dincolo de mesajul cu totul greșit pe care-l dă o astfel de inițiativă, este evidentă și nelegalitatea unor măsuri care fac din persoane fizice cu interese materiale directe apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit.

Este inadmisibil ca o autoritate a statului să-și abandoneze propria misiune, contribuind la deteriorarea deja avansată a urbanismului în România.

USR PLUS cere ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, scoaterea din consultare publică a proiectului legislativ pentru a-l dezbate în coaliția de guvernare. De asemenea, USR PLUS îi solicită ministrului și pe viitor informarea prealabilă, la nivelul coaliției de guvernare, privind orice modificări legislative ce vizează sectorul cultural sau patrimoniul național.