OUG pentru desființarea administratorilor speciali, în dezbatere publică. Claudiu Năsui: Reforma companiilor de stat continuă

Un nou pas concret pentru a stopa risipa din banii publici.

Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, a pus în dezbatere publică un proiect de OUG prin care desființează sinecurile administratorilor „speciali” pentru privatizare din companiile de stat.

Documentul poate fi consultat aici

Ce sunt administratorii “speciali”:

1. pe hârtie, administratorii speciali pregăteau companiile de stat pentru privatizare. În realitate, de ani de zile România n-a mai privatizat nimic;
  2. după 20 de ani, nu doar că aceste companii nu sunt privatizate, dar nu mai sunt nici măcar privatizabile;
  3. au sifonat banii contribuabililor decenii întregi: atâta timp cât compania nu era privatizată, administratorul special lua un salariu frumos, în unele cazuri de până la 19.000 lei pe lună;
  4. companiile s-au îndatorat în neștire sub administrarea „specială”, apoi datoriile au fost șterse periodic;
  5. Uniunea Europeană ne-a tot cerut să abrogăm acest regim „special”, avertizându-ne că suntem în risc de infringement.

De la ce companii de stat a desființat până acum Claudiu Năsui administratorii speciali:

Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir și Uzina Automecanica Moreni (3 august)

• salariile lor erau de 10.874 lei, 14.630 lei și 16.142 lei pe lună;
  • toate cele trei companii sunt pe pierderi, adică trăiesc din banii contribuabililor. Exemplu: Automecanica Moreni înregistrează pierderi între 8 și 7 milioane de lei an de an și are capitaluri proprii negative.

Tohan SA și Carfil SA (28 iulie)

• salariile acestor administratori, plătite din banii noștri, ai contribuabililor, erau de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună;
  • Tohan SA este pe pierderi: în 2020 a avut pierdere de 3.6 milioane de lei și are datorii la stat de peste 30 de milioane de lei;
  • Carfil SA este și ea pe pierderi: 11 milioane de lei în 2020 și are datorii de peste 15 milioane de lei, tot la stat.

Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București (27 iulie)

• salariile lor de la stat erau de 10.871 de lei, 10.476 de lei și 14.658 de lei pe lună;
  • toate acestea mergeau de fapt către două persoane, pentru că una dintre ele era administrator „special” în două locuri;
  • Uzina Mecanică Plopeni are datorii la stat de peste 85 de milioane de lei și face pierderi an de an;
  • Uzina Mecanică București are mai multe datorii decât active și doar anul acesta a mai făcut 6.7 milioane de lei datorii suplimentare la bugetul de stat;
  • Băița SA avea 50 de milioane de lei datorii, din care va mai rambursa doar 2.7 milioane de lei. Explicația: peste jumătate s-au șters și restul au fost convertite în acțiuni.

„Am fost acuzat că i-am înlăturat pe „ai lor” ca să îi pun pe „ai noștri”. Nu este deloc adevărat. Dimpotrivă, acum vom înlătura chiar legea „specială” care i-a apărat. Punem stop găurilor negre și căpușărilor, și abrogăm normele care au făcut toate acestea să fie „legale” timp de 20 de ani”, a declarat Claudiu Năsui.