USR PLUS: Nu putem asista impasibili la noi crime în Afganistan sub conducerea talibanilor!

USR PLUS: Nu putem asista impasibili la noi crime în Afganistan sub conducerea talibanilor!

În contextul în care talibanii au preluat conducerea Afganistanului, USR PLUS face un apel la comunitatea internațională pentru a lua măsuri concrete care să protejeze cetățenii din acest stat. 

Afganistanul a mai fost sub conducerea talibanilor în anii 1996 – 2001, perioadă în care afganii obișnuiți și în special femeile au îndurat multe suferințe. Cetățenii care nu au respectat strict legea islamică și tradițiile tribale au fost torturați brutal și uciși cu pietre în public, de aceea mii de oameni încearcă disperați în aceste zile să părăsească țara. 

Situația de astăzi din Afganistan poate afecta întreaga comunitate internațională, în condițiile în care miile de afgani care își părăsesc țara se vor refugia în statele vecine și inclusiv în Europa.

Mai mult, forțele care astăzi conduc statul afgan au un istoric bogat în ce privește terorismul, ceea ce înseamnă că putem avea pe viitor pe scena internațională un stat care încurajează terorismul.

Criza din Afganistan demonstrează și că nu se poate construi în doar câțiva ani o societate modernă și cu instituții stabile într-o țară măcinată prea mult de război. Un astfel de obiectiv poate fi atins doar în condițiile unui efort internațional concertat, stabil, consistent și de lungă durată.

România a fost pentru 20 de ani parte din Forța Internațională de Asistență pentru Securitate (ISAF). Am fost printre cei mai implicați membri NATO și printre actorii internaționali cei mai dedicați misiunii asumate în Afganistan, până la retragerea ultimilor soldați români în iunie 2021 și nu va ezita să fie în prima linie, alături de partenerii euroatlantici, ori de câte ori situația o va cere.

Nu este suficient, însă, ca doar câteva state să își asume o astfel de misiune. Credem că este nevoie urgent de o dezbatere amplă la nivelul comunității internaționale urmată de poziții și măsuri clare în ce privește situația din Afganistan, inclusiv în ce privește statele care au avut o implicare în accederea la putere a forțelor talibane.

Este nevoie de un răspuns și de o misiune asumate la nivel internațional. Altfel, Afganistan ar putea fi doar începutul.