Propunerile deputatului USR PLUS Viorel Băltărețu după întâlnirea cu reprezentanți ai MAI

Propunerile deputatului USR PLUS Viorel Băltărețu după întâlnirea cu reprezentanți ai MAI

Deputatul USR PLUS Viorel Băltărețu a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, iar pe agenda discuțiilor au figurat două probleme serioase, rămase din păcate fără rezolvare de mult timp: accidentele grave de pe șosele, respectiv cozile uriașe din vămi pentru transportatori.

În cazul primei probleme, o parte a soluției o reprezintă construcția de autostrăzi și drumuri expres, dar până atunci pot fi luate măsuri pentru creșterea siguranței șoferilor și pasagerilor.

O astfel de măsură o reprezintă instalarea unui sistem de radare fixe la intrarea și ieșirea din localități, dar și în alte zone cu risc sporit de accidente, radare care să calculeze viteza medie pe respectiva porțiune de drum. Odată redusă viteza, reducem și riscul de producere a unor accidente grave.

Cred că e cea mai eficientă soluție pentru reducerea vitezei și, astfel, a riscurilor de accidente grave. Desigur, analizez cadrul legal, dar cred că e o soluție implementabilă, dacă există voință politică și investiții în capacități tehnice. În mod cert, soluția trebuie dublată de continuarea investițiilor în autostrăzi și drumuri expres, pentru fluidizarea traficului și reducerea timpilor petrecuți în trafic”, declară deputatul USR PLUS Viorel Băltărețu.

În ceea ce privește a doua problemă, deputatul USR PLUS a avansat o propunere inspirată din strategia Estoniei: dezvoltarea unei platforme de rezervări online (border queue management). Prin implementarea acesteia, Estonia a redus de 40 de ori timpul de așteptare în vamă pentru transportatori și, în plus, a făcut pași esențiali în monitorizarea mărfurilor periculoase, platforma culegând date despre marfă, transportator, producător și destinația mărfii.

„Cred că putem replica și în România strategia Estoniei, cheia e ca autoritățile vamale să accepte soluția. Propunerea mea e să începem printr-un proiect pilot în vămi: traficul pe o linie să se desfășoare pe vechiul sistem, iar pe cealaltă, prin rezervare anterioară online”, declară deputatul USR PLUS Viorel Băltărețu.