Raportul de activitate al senatorului USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail

Raportul de activitate al senatorului USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail

În timpul primei sesiuni a actualei legislaturi, senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail, a luat cuvântul de 96 de ori în plenul Senatului, a semnat 26 de inițiative legislative, a formulat 15 întrebări/interpelări adresate Guvernului și a avut 41 de întâlniri oficiale sau de lucru.

Activitatea parlamentară a senatorului USR PLUS de Diaspora s-a concentrat pe următoarele direcții majore:

– putere politică pentru Diaspora

– o relație corectă și eficientă cu statul român

– sprijinirea muncitorilor și întreprinzătorilor pentru a le facilita contribuția la dezvoltarea economică a țării.

Una din cele mai importante realizări a fost adoptarea „legii feedbackului”. Este semnificativ că din ce în ce mai mulți români încep să utilizeze mijloacele pe care le au la dispoziție, inclusiv sesizările către parlamentari, pentru a-și solicita drepturile și un tratament decent, dar și pentru a formula propuneri de eficientizare a sistemului administrativ, în general, și a activității consulare, în particular.

Problemele muncitorilor români în străinătate au reprezentat, de asemenea, o prioritate a mandatului senatorului USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail, în condițiile în care aceștia sunt esențiali atât pentru economia României, prin transferul de fonduri înapoi în țară, cât și pentru țara-gazdă, acolo unde anumite sectoare economice sunt dependente de lucrătorii din sudul și estul Europei. În acest context, este de datoria parlamentarilor USR PLUS să întreprindă toate demersurile necesare – atât pe lângă autoritățile române, cât și pe lângă cele din țările în care românii muncesc – pentru ca aceștia să beneficieze de o protecție adecvată.

În aceste 6 luni de la preluarea mandatului, am reușit să facem progrese pentru asigurarea drepturilor muncitorilor sezonieri, am făcut demersuri spre îmbunătățirea interacțiunii cetățenilor cu serviciile consulare și, totodată, a fost demarat un plan concret al consulatelor itinerante. Continuăm aceste acțiuni și în sesiunea care vine, cu un accent pe legislație electorală, debirocratizare și servicii digitale”, declară senatorul Radu Mihail.

În condițiile în care se estimează că peste un sfert dintre români nu mai sunt în țară, dreptul de vot este legătura esențială dintre cetățean și țara lui, o țară europeană, democratică. Senatorul Radu Mihail a militat și militează pentru introducerea unui sistem electoral cu adevărat reprezentativ, modern, digitalizat, în care românii, oriunde s-ar afla, să își poată exercita dreptul de vot.

În urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020, Radu Mihail a adresat o serie de întrebări președintelui AEP și directorului general al Poştei Române cu privire la situația voturilor prin corespondență din Diaspora care nu au putut fi contabilizate și a avut o întâlnire cu delegatul Poștei Române cu care a discutat problemele apărute în gestionarea votului prin corespondență și soluțiile ce s-ar impune pentru eficientizarea procesului la viitoarele scrutine.