Raportul de activitate al senatorului Sebastian Cernic la finalul primei sesiuni parlamentare

Raportul de activitate al senatorului Sebastian Cernic la finalul primei sesiuni parlamentare

În primele șase luni ale mandatului său, senatorul USR PLUS de Bacău Sebastian Cernic a luat cuvântul de 20 de ori în plenul Senatului, a susținut 12 declarații politice, a formulat 6 întrebări și interpelări și a semnat 20 de inițiative legislative. Cele mai importante proiecte legislative ale senatorului USR PLUS de Bacău se referă la agricultură și comercializarea produselor alimentare, el fiind și secretarul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat.

Senatorul Sebastian Cernic a depus inițiativa legislativă pentru desființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare, încă o schemă de devalizare a banului public înființată de PSD și ALDE pe finalul legislaturii trecute. 

Pornind de la dezbaterile din Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală privind OUG 225/2020, care prevedea prorogarea cu un an a termenului de înființare a Agenției, Sebastian Cernic a considerat că aceasta reprezintă doar jumătate de măsură și că soluția este abrogarea Legii 133/2019, care prevede înființarea ei.

„Calitatea produselor se poate îmbunătăți prin mecanisme de piață, prin creșterea producției și ofertei, nu prin crearea de forme lipsite de conținut care să consume resursele bugetare fără a avea un impact pozitiv asupra producătorilor, procesatorilor și consumatorilor din România. Produsele sunt de calitate atât timp cât sunt obținute din materii prime de calitate și prin tehnologii care să asigure păstrarea principiilor active din plante sau produse de origine animală (carne, lapte, ouă, miere)”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, Sebastian Cernic a avut o contribuție decisivă la legea privind reglementarea practicilor comerciale neloiale, considerând că în România nu existau reglementări pentru combaterea fenomenului practicilor comerciale neloiale, în cadrul lanțului de aprovizionare agricol şi alimentar.

De aceea, adoptarea Legii 49/2021 este extrem de importantă, în vederea echilibrării relațiilor comerciale, după standarde europene. Actul normativ garantează relații comerciale echilibrate în piață, modalități contractuale corecte, care elimină diferențele semnificative în lanțul agroalimentar. În cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată, în mod curent, inegalități semnificative, situație corectată de adoptarea Legii 49/2021.

Nu în cele din urmă, senatorul USR PLUS de Bacău Sebastian Cernic a fost coinițiator al propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prin care se propune sancționarea parlamentarilor care votează în locul colegilor ce nu sunt prezenți în sala de plen.

O componentă importantă a activității de senator a reprezentat-o cooperarea parlamentară bilaterală și multilaterală, iar Sebastian Cernic a participat la următoarele evenimente:

– 16 aprilie 2021 – Conferința Internațională „Global Challenges and Threats in the Context of the COVID-19 Pandemic: Terrorism and Violent Extremism” (a avut loc on-line)

– 16 iunie 2021 – Conferința interparlamentară privind dezvoltarea rurală, agricultura și coeziunea teritorială, care a avut loc la Lisabona, în sistem de videoconferință

– 16 iunie 2021 – membru al delegației române care a primit vizita E.S. doamnei Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul Republicii Tunisiene în România, la Palatul Parlamentului.